Erityislasten liikuntamahdollisuudet monipuolistuneet – Linnéa ja Iris löysivät lajinsa cheerleadingista: "Se oli niin mahtavaa ja rakastin sitä"

1:42img
Julkaistu 04.05.2018 06:39
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

Perinteisen vammaisurheilun rinnalle on ilmestynyt uusia lajeja, jotka innostavat erityislapsia liikkumaan. Kävimme seuraamassa cheerleading -treenejä Helsingissä. Ne ovat Linnéalle ja Irikselle viikon kohokohta.

Linnéa puhuu paljon. Puhe alkoi, kun 8-vuotias löysi englannin Youtubesta.

– Hän on itse valinnut sen kielekseen. Hän ei aiemmin juuri puhunut ja puhumisen kanssa on ollut haasteita. Sitten hän löysi Youtubesta itselleen sopivimman kielen, kertoo Linnéan äiti Erika Myhrberg.

erika m

Erika Myhrberg iloitsee, että tyttärelle on löytynyt mieluinen harrastus.

Funky Teamin Special Monkeys-ryhmän treenit alkavat lämmittelyllä. Tänään treenaamassa on kymmenen tyttöä. Ikähaitari on 5-vuotiaasta yli kaksikymppiseen. Heitä on ohjaamassa neljä valmentajaa.

venyttely

Fyysisen treenin lisäksi lapset oppivat ottamaan muita huomioon. 

Mitkä taidot Linnéalla ovat mielestäsi cheerleadingin myötä kehittyneet?

– Toisten huomioon ottaminen ja ryhmässä oleminen. Motoriset taidot sekä lihaskunto. Tämä on ollut kokonaisvaltaisesti hyvä harrastus, Myhrberg kiittelee.

Cheerleading ei ole tytön ainoa harrastus. Linnéa käy myös uimassa.

Kysyntä kasvussa

Erityislasten liikuntamahdollisuudet ovat viime vuosina monipuolistuneet.

– Seuroissa uskalletaan rohkeammin kokeilla ja tehdä tällaisia matalan kynnyksen ryhmiä, jonne kaikki ovat tervetulleita. Ymmärretään myös, että seuroilla on yhteiskunnallinen merkitys ja ehkä tehtäväkin liikuttaa lähiympäristön lapsia, sanoo tutkimuspäällikkö Aija Saari Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:stä.

aija saari

Tutkimuspäällikkö Aija Saari iloitsee, että erityislasten ja erityisnuorten liikkuminen on monipuolistunut.

Special Monkeys-ryhmän valmentaja Maria Makanda kertoo, että kauden aikana joukkoon on tullut viisi uutta harrastajaa mukaan.

erika

Valmentaja Maria Makanda kertoo, että lasten liikunnallista kehitystä on hienoa seurata. 

– Special Monkeys on perustettu pari vuotta sitten ja nyt on toisellekin seuralle Helsingissä tullut vastaavanlainen joukkue erityislapsille. Kysyntää on, Makanda kertoo.

Valtti-ohjelma kiinnostaa maailmalla

Mikäli lapselle sopivan liikuntaharrastuksen löytyminen tuntuu vaikealta, voi apua saada Valtti-ohjelman kautta. Ohjelmaan voivat hakea 6-23-vuotiaat.

Valtti, joka on useimmiten liikunnan tai fysioterapian opiskelija, lähtee lapsen tai nuoren tueksi etsimään sopivaa harrastusta.

sali special monkeys

Vammaisia tyttöjä on ollut aikaisemmin vaikeampi saada mukaan liikuntaharrastukseen kuin poikia. 

Alun perin EU-hankkeena alkaneessa ohjelmassa on nyt menossa kolmas toimintavuosi. Tähän mennessä yli puolet ohjelmaan osallistuneista on löytänyt itselleen mieluisan harrastuksen ja yli 60 prosenttia on lisännyt liikkumista. Valtti kiinnostaa myös muita maita.

– Nyt esimerkiksi Hollannissa kahdessa yliopistossa tehdään sitä parhaillaan ja Hollannin olympiakomitea otti sen osaksi omaa ohjelmaansa. Liettuassa ja Portugalissakin testattiin, mutta siellä on vielä vähän ongelmia, koska urheiluseurat eivät ole niin valmiita ottamaan vastaan erityistä tukea tarvitsevia lapsia.

liike monkeyt

Valtti-ohjelma on ollut menestys. Sen kautta erityislapset ovat löytäneet itselleen sopivia harrastuksia. 

– Sitten tulee viestejä Saksasta, Belgiasta, Iso-Britanniasta. He haluaisivat myös aloittaa Valttia, että tässä ollaan menestystarinan äärellä, sanoo Aija Saari ylpeänä.

Kevätjuhla edessä

– Se oli niin hauskaa. Se oli niin mahtavaa ja rakastin sitä, Linnéa kertoo päivän harjoituksesta ja siitä, miksi cheerleading on hänelle mieluisaa. Tytön mielestä harrastus on yksinkertaisesti cool.

Ierityislasten liikunta

Iris ja Linnéa käyvät myös samaa koulua. 

10-vuotias ystävä Iris puolestaan iloitsee onnistuneesta kuperkeikasta, jota harjoiteltiin pitkään. Ajatus on kuitenkin jo tulevassa kevätnäytöksessä.

– Meillä on tanssit ja sitten syödään, Iris hymyilee.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa