Viime perjantaina alkanut palvelunestohyökkäys tehtiin niin sanotun esineiden internetin kautta.
Esineiden internet tarkoittaa verkkoon yhteydessä olevia laitteita, joita löytyy yhä enemmän myös tavallisten ihmisten kodeista. Näiden laitteiden tarkoitus on helpottaa ihmisten arkea ja tehostaa teollisuuden prosesseja, mutta niihin liittyy suuria tietoturvariskejä.
Viime viikonlopun palvelunestohyökkäys pani polvilleen muun muassa Netflixin, Twitterin ja Spotifyn kaltaisia jättejä.
Kolmen hyökkäyksen sarja oli mittakaavaltaan suurin palvelunestohyökkäys mitä tähän mennessä on nähty.
1:59
Se vahvisti käsitystä siitä, että hakkerien mielenkiinto on nyt kohdistunut tietokoneista myös muihin laitteisiin.
– Aikaisemmin on ehkä lähdetty siitä, että on hyödynnetty tietokoneita. Nyt nämä hyökkääjät ovat huomanneet, että meillä on paljon enemmän laitteita kuten esimerkiksi lämpömittareita, älytelevisioita, jääkaappeja, ja näitä on alettu myös hyödyntämään näissä hyökkäyksissä, VTT:n erikoistutkija Kimmo Halunen sanoo.
Laitteet on otettu kohteeksi siksi, että niiden tietoturva on usein heikompi kuin tietokoneiden. Asiantuntija muistuttaa, että esimerkiksi oletussalasanat kannattaa aina vaihtaa.
– Oleellisinta on se, että oletussalasanat vaihdetaan laitteesta, kun se otetaan käyttöön. Laitteen ohjelmistopäivityksestä pitää myös huolehtia, lisäksi kannattaa miettiä mikä laite kytketään verkkoon. Siinä vaiheessa kun tällaisia havaitaan, yksi vaihtoehto on ottaa laite pois verkosta, jos se on mahdollista, ohjelmistoyritys Tiedon tietoturvapalveluiden johtaja Markus Melin sanoo.
Vaikka esineiden internetin päämäärä on helpottaa ihmisten arkea ja tehostaa teollisuuden prosesseja, laitteiden tarkoitus on tutkijan mukaan joskus hieman hakusessa.
– Tällä hetkellä jonkin verran tuntuu siltä, että ollaan menossa vähän siihen suuntaan, että kaikkeen laitetaan se internet-yhteys koska niin kuuluu tehdä, eikä sitten välttämättä mietitä loppuun saakka mikä se tarkoitus ja hyöty siitä sitten on, Halunen sanoo.
Esineiden internet on tulevaisuudessa valtava bisnes, sen edistäminen on myös yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista.
– On ennustettu, että 2020-luvun alussa maailman jokaisella ihmisellä on 3,4 verkkoon kytkettyä laitetta käytössä, eli se on satojen miljardien bisnes, Markus Melin sanoo.