1990-luvun laman aikana pääministerinä toiminut Esko Aho näkee Suomen tämänhetkisessä tilanteessa paljon samaa kuin 90-luvulla.
– Tilanne oli huono. Oli eletty yli varojen, kilpailukyky oli olematon, Neuvostoliiton-kauppa oli romahtanut, Aho luettelee yhtäläisyyksiä MTV:n Huomenta Suomessa.
Aho korostaa, että asiat pitää laittaa kuntoon, vaikka leikkaukset tekisivätkin kipeää. Aho viittaa Kreikkaan, jossa niin ei tehty.
– Siellä nähdään, että kun valtio ajautuu tällaiseen tilaan, se on köyhille ihmisille kaikkein vahingollisinta. Meilläkin on kummallinen käsitys, että köyhien kannalta julkisen talouden tervehdyttäminen on paha asia. Mielestäni on aivan päinvastoin: juuri köyhät ja heikot tarvitsevat vahvaa ja hyvin hoidettua valtiota, Aho puolustelee talouden tervehdyttämistoimia.
Ahon mukaan tällä hetkellä ollaan - niin kuin 90-luvullakin oltiin - niin syvällä kriisissä, ettei helppoa tietä ulos ole.
Hänen mielestään Suomen perusongelma on ollut väärä tilannearvio.
– Kun toimitaan väärän tilannearvion pohjalta, myös suunta on väärä, Aho selittää.
Ahon mukaan ydinkysymys onkin korjata kansantalous, joka ei ole kunnossa.
– Sitä on nyt yritetty korjata suhdannekeinoilla. On uskottu, että paremmat ajat tulevat ja lopputulema on se, että ongelmat ovat pysyneet tai pahentuneet.
Aho pitääkin keskustelua elvytyksestä turhana.
– Nyt se on aika lopettaa ja siirtyä siihen, että perusasiat laitetaan kuntoon. Se on pitkä tie, mutta käänne on pakko saada aikaan Aho patistaa.