Jos äärioikeisto päätyy hallitukseen, kyse olisi ensimmäisestä kerrasta sitten Francon diktatuurin.
Espanjassa äänestetään sunnuntaina aikaistetuissa parlamenttivaaleissa.
Maanantaina julkaistun, viimeisen vaaleja edeltävän mielipidemittauksen mukaan oikeistolainen kansanpuolue Partido Popular (PP) saisi sunnuntaina reilun kolmanneksen äänistä ja 142 paikkaa, muttei tarpeeksi saadakseen enemmistöä 350-paikkaisessa parlamentissa.
Jos näin käy, PP:n odotetaan ottavan hallituskumppaniksi äärioikeistolaisen Vox-puolueen. Se olisi ensimmäinen kerta, kun äärioikeistopuolue on hallituksessa Espanjassa kenraali Francisco Francon diktatuurin päättymisen jälkeen vuonna 1975.
Jos oikeistopuolueet eivät kuitenkaan saa tarpeeksi ääniä enemmistöön, se antaisi sosialisteille mahdollisuuden muodostaa toisen hallituksen, koska heillä on enemmän vaihtoehtoja hallituskumppaneiksi.
Sitäkään vaihtoehtoa ei voida sulkea pois, että kumpikaan puoli ei saisi toimivaa enemmistöä ja päädyttäisiin uusintavaaleihin kuten vuonna 2019.
Lue lisää: Nouseeko äärioikeistolainen VOX-puolue Espanjassa valtaan? – "Kovalta kielenkäytöltä ei olla vältytty"
Oikeistopuolue haluaa kumota "sanchismon"
Vuodesta 2018 Espanjan pääministerinä toiminut Pedro Sanchez aikaisti vaaleja toukokuun lopussa, kun Sanchezin sosialistipuolue PSOE kärsi pahoja tappioita toukokuussa järjestetyissä alue- ja paikallisvaaleissa. Normaalin aikataulun mukaisesti Espanjassa olisi pidetty parlamenttivaalit vasta lokakuussa.
Sanchezin hallitus on hyväksynyt joukon uudistuksia, kuten eutanasian laillistamisen ja translain, jonka mukaan kaikki 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat muuttaa laillisesti rekisteröityä sukupuoltaan lausunnolla.
Oikeistolaisen PP-puolueen johtaja Albert Nunez Feijoo on ottanut käyttöön Sanchezin hallitusta kuvaavan sanan "sanchismo". Feijoo on vannonut kumoavansa sanchismon eli esimerkiksi Sanchezin hallituksen läpiviemän translain. Hän on myös syyttänyt Sanchezia Espanjan pettämisestä, kun tämä on luottanut Baskimaan ja Katalonian separatistipuolueiden tukeen lakiesitysten läpisaamiseksi ja antanut armahduksen Katalonian johtajille.
Äärioikeisto ruokkinut huolta postiäänien luotettavuudesta
Vox-puolueen Santiago Abascal taas tunnetaan populistisesta retoriikasta ja jyrkästä Katalonian itsenäisyyden vastustuksesta. Voxin suosio nousi sen jälkeen, kun Katalonia yritti vuonna 2017 irtautua Espanjasta epäonnistuneesti. Vox vastustaa aborttia, kiistää ilmastonmuutoksen ja kieltää tarpeen hallituksen yrityksille torjua sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa.
Abascal on myös ruokkinut vaalien alla huolia postitse annettavien äänten epäluotettavuudesta. Hän on tuominnut aikaistettujen vaalien äänestyspäivän ja on sanonut, että päivä valittiin "erittäin vilpillisessä mielessä keskelle Espanjan lomakautta".
Kampanjan loppumetreillä Feijoo on sanonut haluavansa hallita yksin. Feijoo ei kuitenkaan ole sulkenut pois liittoutumista äärioikeistolaisen Voxin kanssa.
PP ja Vox ovat jo päässeet yhteisymmärrykseen useilla alueilla ja kunnissa, joissa ne ovat hallinneet toukokuun aluevaalien jälkeen.