Etelä-Korea: Pohjois-Korea laukaissut risteilyohjuksia – eivät riko YK:n määräyksiä

Pohjois-Korea ydinkoe ydinase
Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan Pohjois-Korea on jälleen tehnyt ohjuskokeen.
Julkaistu 08.06.2017 07:08

MTV UUTISET – STT – AFP

Pohjois-Korea on laukaissut risteilyohjuksia itärannikoltaan, kertoo Etelä-Korean puolustusministeriö. Ministeriön mukaan kyseiset ohjukset olivat todennäköisesti maalta laukaistavia meritorjuntaohjuksia.

YK laajensi alle viikko sitten Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita vastauksena sen ballistisilla ohjuksilla tekemiin kokeisiin.

Puolustusministeriön mukaan lyhyen matkan ohjukset lensivät noin 200 kilometriä ennen putoamistaan Japaninmereen. Etelä-Korean mukaan koe ei vaikuta rikkovan YK:n määräyksiä.

Myös uutistoimisto AFP:n haastattelema asiantuntija sanoo, etteivät risteilyohjukset riko YK-sääntöjä. Korea Defence Networkin analyytikko Lee Il-woon mukaan ohjukset olivat ballistisia ohjuksia paljon hitaampia ja ne voidaan torjua ilmatorjunta-aseilla.

YK on kieltänyt Pohjois-Koreaa käyttämästä ballistisiin ohjuksiin liittyvää teknologiaa kokeissaan. Tämänpäiväinen koe oli jo viides ohjuskoe, jonka Pohjois-Korea on tehnyt Etelä-Korean uuden presidentin Moon Jae-inin noustua valtaan.

Japanin ulkoministeri ilmoitti, ettei maa voi hyväksyä Pohjois-Korean provokaatioita. Hänen mukaansa ohjukset eivät laskeutuneet Japanin aluevesille eikä niillä ole välitöntä vaikutusta maan turvallisuuteen.

YK:n turvallisuusneuvosto lisäsi pakotteita viime viikolla

Pohjois-Korea on jatkanut kansainvälisesti tuomittuja ohjuskokeitaan diplomaattisesta painostuksesta ja pakotteista huolimatta. Viime viikolla YK:n turvallisuusneuvosto lisäsi 18 pohjoiskorealaista henkilöä ja toimijaa pakotelistalle. Listalla olevien varat jäädytetään ulkomailla, eivätkä he voi matkustaa Pohjois-Koreasta ulkomaille.

Esityksen uusista pakotteista laati Yhdysvallat. Turvallisuusneuvosto hyväksyi pakote-esityksen yksimielisesti.

Lopullisesta pakote-esityksestä puuttuivat kuitenkin Yhdysvaltain aiemmin väläyttelemät järeimmät keinot, kuten öljykaupan ja laivarahtiliikenteen sulkeminen sekä tiukemmat kauppapakotteet.

Myös Pohjois-Korean tärkein tukija Kiina hyväksyi uudet pakotteet, mutta toisti vaatimuksensa keskustelusta ja maltista Korean niemimaan jännitteiden lieventämiseksi.

Yhdysvallat on sen sijaan sanonut olevansa valmis vastaamaan Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeisiin pakotteiden ja diplomatian lisäksi "muilla keinoilla, mikäli tarpeellista".

Pohjois-Koreaa tutkiva professori Yang Moo-jin arvioi, että Pohjois-Korea yrittää kokeillaan osoittaa, etteivät kansainväliset pakotteet saa sitä polvilleen.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat