NHL:ssä pelasi viime kaudella 49 suomalaista, joista 20 prosenttia oli toisen polven kiekkoilijoita. Porin SuomiAreena-tapahtumassa keskusteltiin MTV Urheilun toimittajan Jukka Lohvan johdolla, eteneekö jääkiekkoilijan lapsi urallaan muita helpommin.
Keskusteluun ottivat osaa KooKoon ensi kauden valmentaja Jussi Ahokas, HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola, Oliwer Kasken isä Olli Kaski, Philadelphia Flyersin kykyjenetsijä Juuso Riksman, pelaaja-agentti Janne Lahti ja MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen.
– Oman kiekkouran omaavilla vanhemmilla on malttia enemmän. Pohjola-leiri ei ole mielessä ensimmäisenä. Jos perheessä isä on kokenut peliuran, hän ei liikaa työnnä poikaa sitä kohti, Ahokas sanoo.
Oliwer Kasken isä, 441 ottelua SM-liigassa pelannut Olli Kaski vahvistaa näkemyksen.
– Pystyin antamaan Oliwerille malttia ja kiirettömyyttä urakehityksen kanssa. Joillakin vanhemmilla on kiire valmentaa lasta seitsemän kertaa viikossa, joku yölläkin. En ole antanut Oliwerille kiekkoilullisia neuvoja, mutta rauhallisuutta sen sijaan.
LUE MYÖS: Erkka Westerlundilta pysäyttävä muisto Venäjältä – Putinin asiamies teki selväksi: "Saat pakata tavarasi jos tätä peliä ei voiteta"
Riksmanin mukaan kiekkoilijoiden lapset näkevät lapsesta asti lajin vaatimustason ja tuntevat kulttuurin. Jos vanhemmilla ei ole mitään urheilijataustaa, arjen vaatimuksista ei entisen maalivahdin mukaan välttämättä ole niin paljon tietoa.
– 95 prosenttia ex-kiekkoilijoista osaa lastensa kohdalla antaa työrauhan ensimmäisten ammattilaissopimusten kynnyksellä. Nuoremman polven kohdalla he myös puuttuvat herkästi, jos huomaavat, että harjoituksissa tehdään viikko vääriä asioita ihan väärällä tavalla, Mika Toivola sanoo.
Jussi Ahokkaan mukaan valmentajan valinta voi osua alitajuisesti vanhan pelaajan poikaan. Suosimisen hän kiistää suoraan. Nuoret Leijonat kultaan vuodenvaihteessa valmentanut valmentaja sanoo, että toisen polven jääkiekkoilijat ovat helpommin valmennettavia.
– He tietävät, mikä on homman nimi ja mihin ovat menossa. En lähtisi erottelemaan, mutta he vain tietävät lähtökohtaisesti enemmän, mistä jääkiekkomaailmassa on kysymys.
Kykyjenetsijät salapoliiseina
Philadelphia Flyersin kykyjenetsijänä toiminut Juuso Riksman paljastaa, että NHL:ssä nuorten pelaajien taustoja tutkitaan tarkasti.
– NHL:ssä jos on kaksi tasavahvaa nuorukaista, herkästi meinaa kallistua siihen suuntaan, että katsotaan esimerkiksi vanhempien ammattia ja taustaa ylipäätään. He haluavat todella syvällisesti tietää, millaisia perheitä nuorten pelaajien taustalta löytyy, Riksman sanoo.
Olli Kaski paljastaa, että Oliwer Kasken kohdalla on soitettu hänen ystävilleen, jotka eivät ole missään tekemisissä jääkiekon kanssa ja kysytty, millainen kaveri Oliwer on.
– Kavereiden lisäksi on soitettu myös huoltajat läpi, jotka tietysti tietävät sen tärkeimmän, miten pelaaja käyttäytyy pukukopissa. Aikamoista salapoliisihommaa kykyjenetsijöiden työ näyttää olevan, Kaski sanoo.