Britannian oli määrä vastata EU:lle erosopimuksen rikkomisesta torstaihin mennessä, mutta vastausaikaa on jatkettu toukokuulle.
Pohjois-Irlannin mutkikkaaseen rajajärjestelyyn on etsitty ratkaisua, kun Britannia ja Euroopan unioni ovat käyneet keskusteluja kiistaakin aiheuttaneesta järjestelystä. Britannian hallituksen brexit-asioista vastaava ministeri David Frost ja Euroopan komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic tapaavat tänään Brysselissä ja arvioivat keskustelujen satoa.
Rajajärjestelyllä tarkoitetaan sitä, että Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä on säilynyt avoin raja senkin jälkeen, kun Britannia erosi Euroopan unionista. Tämän mahdollistaminen on taas tuonut tiettyjä rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.
Rajajärjestely laadittiin Britannian EU-erosopimuksen yhteydessä.
Toistaiseksi Britannia on soveltanut Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisiä rajamuodollisuuksia vasta suppeassa mittakaavassa.
Helpotettujen tarkastusten ensimmäisen takarajan olisi pitänyt olla maaliskuun lopussa, mutta Britannia ilmoitti jatkavansa niitä lokakuuhun asti.
Yksipuolisen viivästysilmoituksen vuoksi EU-komissio käynnisti viime kuussa rikkomusmenettelyn Britanniaa vastaan erosopimuksen ehdoista poikkeamisen vuoksi.
Britannian vastausta rikkomusmenettelyyn odotettiin tällä viikolla, mutta vastausaikaa on jatkettu toukokuulle. Asia voi aikanaan edetä EU-tuomioistuimeen asti.
Sefcovicin ja Frostin ei etukäteen odotettu keskustelevan varsinaisesta oikeusprosessista, vaan keskittyvän käytännön kysymyksiin siitä, miten rajajärjestely saataisiin toimimaan.
Rajajärjestelyllä pyrittiin turvaamaan rauhaa
Pohjois-Irlannin rajajärjestely on EU:n puolelta nähty välttämättömäksi, jotta Irlannin saarella pystytään säilyttämään avoin raja ja rauha sekä samaan aikaan suojelemaan EU:n sisämarkkinoita.
Pohjois-Irlannissa on kuitenkin puhjennut viime aikoina levottomuuksia. Esimerkiksi viime viikolla alueen pääkaupungissa Belfastissa mellakoitsijat heittivät poliisia kohti polttopulloja, ilotulitteita ja kiviä. Poliisi käytti vesitykkiä mellakoitsijoita vastaan.
Poliittinen johto on tuominnut väkivaltaisuudet.
Pohjois-Irlannin brittimieliset unionistijohtajat ovat BBC:n mukaan liittäneet väkivaltaisuudet jännitteisiin, jotka kumpuavat erosopimuksen rajajärjestelystä.
BBC:n mukaan unionistit pelkäävät, että rajajärjestely uhkaa Pohjois-Irlannin asemaa osana Britanniaa.
Lue lisää: Väkivaltaiset mellakat jatkuvat Pohjois-Irlannissa – poliisia kohti heitettiin polttopulloja
Kauppasopimus edelleen vailla hyväksyntää
Britannia erosi EU:sta viime vuonna, ja eron jälkeinen siirtymäaika päättyi vuodenvaihteessa. Erosopimuksen lisäksi EU ja Britannia ovat neuvotelleet kauppasopimuksen, jossa on sovittu kauppasuhteiden järjestelystä.
Jouluna valmiiksi saatu sopimus odottaa vielä lopullista hyväksyntää Euroopan parlamentilta. Kauppasopimuksen soveltaminen alkoi jo vuodenvaihteessa väliaikaisesti.
EU-parlamentin ulkoasiain- ja kansainvälisen kaupan valiokunnat näyttivät vihreää valoa kauppasopimuksen hyväksymiselle.
Parlamentissa ei ole kuitenkaan toistaiseksi vielä asetettu ajankohtaa sille, milloin kauppasopimuksesta äänestettäisiin täysistunnossa.