EU-komissio aloittaa lakitoimet seitsemää jäsenmaata kohtaan autojätti Volkswagenin päästöskandaalin tiimoilta. Autonvalmistajien käytännön valvominen on jäsenvaltioiden viranomaisten vastuulla.
Komissio katsoo, etteivät tietyt valtiot ole hoitaneet EU-lainsäädännön vaatimia velvollisuuksiaan autonvalmistajien valvomisessa ja päästösotkun setvimisessä.
Komission hampaisiin joutuvat Saksa, Britannia, Tshekki, Kreikka, Liettua, Luxemburg ja Espanja. Nyt aloitettu prosessi saattaa johtaa lopulta asian käsittelyyn EU-tuomioistuimessa.
– Lain noudattaminen on autonvalmistajien tärkein velvollisuus. Kansallisilla viranomaisilla on kuitenkin velvollisuus varmistaa, että yritykset todella noudattavat lakia, EU:n teollisuuskomissaari Elzbieta Bienkowska toteaa.
Paljastui ensin Yhdysvalloissa
Komissio pitää asian tiimoilta Euroopassa tehtyjä toimia riittämättöminä verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa autojätti teki viranomaisten kanssa lähes 15 miljardin euron sopimuksen rikkeidensä takia. Volkswagenin päästöskandaali sai alkunsa juuri Yhdysvalloista, missä ympäristövirasto paljasti autojätin väärinkäytökset ensimmäisenä.
Komissio soimaa esimerkiksi Saksaa siitä, ettei maa ole rangaissut autonvalmistajaa riittävästi, vaikka asiasta oli todisteita.
EU-komissio syyttää Saksaa ja myös Britanniaa siitä, etteivät maat ole luovuttaneet päästöskandaalin tutkinnasta saamiaan todisteita Brysseliin.
Huijausohjelmilla varustettujen autojen typpioksidipäästöt ylittävät sallitut arvot roimasti. Euroopan ympäristövirasto arvioi viime vuonna, että typpioksidi oli vastuussa yli 70 000 ennenaikaisesta kuolemasta Euroopan alueella.
Transport and Environment -järjestö muistuttaa, että lähes 30 miljoonaa päästöarvot ylittävää autoa ajaa edelleen Euroopan teillä, vaikka skandaalin alkamisesta on jo vuoden verran aikaa.
***
0:14