EU-komissaari Thierry Breton eroaa – kovaa arvostelua von der Leyenista

EU:n komission puheenjohtajan Ursula Von der Leyenin on odotettu kertovan huomenna uuden EU-komission kokoonpanosta. 

EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton ilmoitti maanantaina eroavansa välittömästi tehtävästään eikä ole mukana tulevassa komissiossa. Breton kertoi päätöksestään viestipalvelu X:ssä.

Breton julkaisi viestinsä yhteydessä suorasukaisen kirjeen komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille. Hän syyttää von der Leyeniä muun muassa kyseenalaisesta hallintotavasta.

Von der Leyenin on odotettu kertovan tiistaina uuden EU-komission kokoonpanosta, josta on käyty neuvotteluja viime kuukaudet. Bretonin mukaan von der Leyen oli pyytänyt viime hetkillä, ettei Breton olisi Ranskan ehdokas tulevaan komissioon.

Maanantaina iltapäivällä kerrottiin, että Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ehdotus uudeksi komissaariksi on maan ulkoministeri Stephane Sejourne. Ranskan presidentin kanslian mukaan Sejourne "täyttää tarvittavat kriteerit". Hän on aiemmin muun muassa johtanut EU-parlamentin liberaalia Renew-ryhmää. Macron myös kiitti Bretonia tämän työstä.

Tiedossa ei vielä ole, vaikuttaako Bretonin ilmoitus uuden komission julkistamisen aikatauluun. Von der Leyen on toivonut, että jokainen jäsenmaa ehdottaisi komissaariksi sekä naista että miestä. Lähes kaikki maat ovat jättäneet pyynnön toteuttamatta.

Breton: Puheenjohtajan syyt henkilökohtaiset

Alun perin Macron nimesi Bretonin Ranskan komissaariehdokkaaksi kesäkuussa. Breton sanoo von der Leyenin pyytäneen muutosta viime hetkillä.

– Muutamia päiviä sitten, aivan komission kokoonpanon neuvottelujen loppusuoralla, pyysit Ranskaa vetämään nimeni pois – henkilökohtaisista syistä, joista et ole milloinkaan puhunut suoraan kanssani – ja tarjosit poliittisena vaihtokauppana väitetysti vaikutusvaltaisempaa salkkua Ranskalle tulevassa komissiossa, Breton kirjoitti.

– Nyt sinulle ehdotetaan toista ehdokasta.

Breton sanoo kirjeessään tehneensä viiden viime vuoden ajan työtä eurooppalaisten yhteisen hyvän vuoksi.

– Kuitenkin, näiden viimeisimpien käänteiden valossa – jotka ovat jälleen osoitus kyseenalaisesta hallintotavasta – olen tullut siihen tulokseen, etten voi enää suorittaa velvollisuuksiani komissiossa.

Bretonin jännitteinen suhde von der Leyeniin ei ole ollut salaisuus Bretonin viisi vuotta jatkuneen komissaarikauden aikana.

Von der Leyen hyväksyi eron

Euroopan komission edustaja kertoi toimittajille maanantaina, että von der Leyen hyväksyy Bretonin eron.

– Puheenjohtaja ottaa huomioon ja hyväksyy Bretonin eropyynnön ja kiittää häntä työstä komissaarina koko kauden aikana, komission edustaja sanoi.

Breton toimi von der Leyenin komissiossa vuodesta 2019 lähtien. Sitä ennen hän työskenteli yli kymmenen vuoden ajan it-yritys Atosin toimitusjohtajana. Hän on toiminut myös muun muassa professorina Harvardin yliopistossa sekä Ranskan valtiovarainministerinä.

 

Lue myös:

    Uusimmat