EU lupaa 50 miljoonaa euroa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle

Israel on ilmoittanut pyrkivänsä lakkauttamaan järjestön.

Euroopan komissio lupaa 50 miljoonaa euroa YK:n alaiselle palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle. Israel on aiemmin ilmoittanut pyrkivänsä lakkauttamaan järjestön.

Komission tiedottaja Eric Mamer kertoo, että rahat on määrä antaa ensi viikolla, kun UNRWA on ilmoittanut hyväksyvänsä rahoituksen ehdot. Myöhemmin EU:n on tarkoitus antaa järjestölle vielä 32 miljoonaa euroa lisää.

Useat maat, Suomi mukaan lukien, keskeyttivät rahoituksensa UNRWA:lle sen jälkeen, kun Israel väitti ainakin 12 UNRWA:n työntekijän osallistuneen äärijärjestö Hamasin hyökkäykseen Israelissa lokakuun alussa. Rahoituksen keskeyttäjien joukossa ovat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Ruotsi.

YK on ilmoittanut, että Israelin väitteet tutkitaan ja mahdollisia syyllisiä rangaistaan.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi helmikuun alussa, että UNRWA:n tukien tyrehdyttäminen on erittäin harkitsematonta ja vaarallista.

Israel aloitti laajan hyökkäyksen Gazaan lokakuun alkupuolella sen jälkeen, kun Hamasin taistelijat olivat tehneet hyökkäyksen Israeliin. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin iskuissa on kuollut yli 30  200 ihmistä, joista valtaosa on naisia ja lapsia.

AFP:n israelilaisviranomaisten kertomiin lukuihin pohjaavien laskelmien mukaan Hamasin lokakuun alussa tekemässä hyökkäyksessä Israeliin kuoli noin 1 160 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat