EU-maat sopuun venäläisen dieselin hintakatosta

AOP Polttoainerekat seisoivat parkkipaikalla Moskovassa, Venäjällä 30. joulukuuta 2022.
Kuvituskuvassa polttoainerekat seisoivat parkkipaikalla Moskovassa, Venäjällä 30. joulukuuta 2022.
Julkaistu 03.02.2023 20:46

MTV UUTISET – STT

EU:n jäsenmaiden pysyvät edustajat ovat päässeet sopuun venäläisten öljytuotteiden hintakaton tasosta.

LK 3.3. Ukrainan sota

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

Sopu koskee korkeamman jalostusarvon öljytuotteita, kertoo EU:n puheenjohtajamaana tällä hetkellä toimiva Ruotsi Twitterissä.

Lue myös: Öljyn matala hinta iskee nyt Venäjän sotakassaan

Bloombergin tietojen mukaan EU-maat kannattavat venäläisen dieselin ja muiden korkeamman arvon öljytuotteiden hintakatoksi 100 dollaria barrelilta.

Hintakattoa koordinoidaan vielä yhdessä G7-maiden kanssa. Bloombergin mukaan G7-maat ovat antaneet ymmärtää, että ne voivat hyväksyä 100 dollarin hintakaton. G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Britannia ja Japani.

Bloombergin mukaan samalla sovittiin myös siitä, että halvempien öljytuotteiden, kuten polttoöljyn, hintakatto on 45 dollaria barrelilta.

Venäläiselle raakaöljylle on jo tällä hetkellä voimassa 60 dollarin hintakatto. Öljyn hintakatoilla on tarkoitus vastata Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Raakaöljy on Venäjän tärkein vientituote. Urals-öljyn hinta on kuitenkin joulu-tammikuussa ollut 40 prosenttia edullisempi kuin viime vuoden tammi-marraskuussa, selviää Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen Bofitin tuoreesta analyysistä.

Venäläisen raakaöljyn hinta olisi todennäköisesti laskenut myös ilman siihen kohdistettuja rajoitteita, joskin nykyistä vähemmän. Tämän voi päätellä siitä, että öljyn hinta on ollut Bofitin tarkastelemana aikana muutenkin laskussa.

Tuoreimmat aiheesta

Pakotteet