Suomalaisista 39 prosenttia hyväksyisi vähimmäistoimeentulon takaavan perustulon, vaikka se tarkoittaisi verojen kiristymistä, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan kyselystä. Selvityksen mukaan yhtä moni vastustaa laajaa perustuloa.
Laaja perustulo saa eniten kannatusta vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjiltä. Vasemmistoliittoa äänestävistä 78 prosenttia kannattaa laajaa perustuloa, vihreiden äänestäjistä ideaan suhtautuu myönteisesti 63 prosenttia. Kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjistä yli 60 prosenttia torppaa laajan perustulon.
Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo huomauttaa kyselyjulkaisussa, että kysymysten muotoilu vaikuttaa vahvasti siihen, millainen lopputulos mielipidetutkimuksista saadaan.
– Kyselyssä perustuloon yhdistetään kaksi negatiivista tekijää. Kysymyksen muotoilussa perustulo jäisi matalaksi eikä ylittäisi vähimmäistoimeentuloa. Siitä huolimatta verotus kiristyisi.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta kritisoi vastikkeetonta perustuloa.
– En pidä puhdasta perustuloa toteuttamiskelpoisena. Aktiivisuuteen velvoittavassa osallisuustulossa saattaisi olla huolellisesti suunniteltuna jopa järkeä, Maliranta sanoo Evan julkaisussa.
Tiukka työmoraali jyllää
Evan arvion mukaan ihmiset suhtautuvat perustuloon myönteisemmin, jos se mitoitetaan niin, että tuensaajan on tehtävä myös työtä. Vastaajista 50 hyväksyy ja 26 prosenttia torjuu tällaisen perustulon. Liki neljännes vastaajista ei osaa ottaa kysymykseen kantaa.
Kyselyn perusteella suomalaiset pitävät yhteiskunnan takaamaa perustoimeentuloa kovassa arvossa. Vastaajista 67 prosenttia sanoo, että suomalaisilla on kaikissa oloissa oltava oikeus yhteiskunnan takaamaan perustoimeentuloon.
Suomalaisten työmoraali on kyselyn perusteella huipussaan. Vastaajista 81 prosenttia katsoo, että kaikilla suomalaisilla on velvollisuus tehdä työtä yhteiseksi hyväksi.
Palkalla pitää vastaajien mielestä myös tulla toimeen. 72 prosenttia vastaajista piti epätoivottavana tilannetta, jossa riittävään toimeentuloon tarvitaan palkan lisäksi sosiaaliturvaa.
Selvityksen tiedot kerättiin osana Evan arvo- ja asennetutkimusta. Kyselyyn vastasi yli 2 000 ihmistä. Tiedot kerättiin jo tämän vuoden tammikuussa, virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.