Epäillään sättineen harjoituksen osallistujia ja poistuttaneen näitä jääkylmään jokeen – Karjalan lennoston ex-komentaja tänään oikeudessa käytöksestään

2:08img
Presidentti Niinistön mukaan Lemmenjoki-kohu ei vaikuttanut Puolustusvoimien komentajan vaihtumiseen.
Julkaistu 02.05.2019 06:21

MTV UUTISET – STT

Ex-komentajaa syytetään lennoston isännöimien vapaaehtoisten harjoitusten tapahtumista syksyllä 2017.

Karjalan lennoston ex-komentajan, eversti Markus Päiviön syytteitä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta aletaan käsitellä tänään Helsingin hovioikeudessa.

Syytteet koskevat Karjalan lennoston isännöimiä vapaaehtoisia harjoituksia Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella syksyllä 2017. Päiviön epäillään muun muassa sättineen alaisiaan ja vieraita harjoituksessa.

Päiviö kiistää rikokset asianajajansa Pentti Laihon mukaan pääosin. Laiho kertoi tiistaina STT:lle, ettei voi toistaiseksi kommentoida asiaa enempää tai eritellä sitä, mitä Päiviö myöntää ja mitä ei.

Oikeutta käydään ensimmäisenä asteena hovioikeudessa syytetyn sotilasarvon takia.

Myös ministeriö puuttui tapaukseen

Lemmenjoen tapahtumista noussut poru sai myös puolustusministeriön reagoimaan tapahtumiin tammikuussa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) totesi, että harjoituksessa oli kyse enemmänkin sidosryhmätilaisuudesta ja että puurot ja vellit eivät saa mennä sekaisin.

– Ryhdymme toimenpiteisiin, että vapaaehtoiset harjoitukset vastaavat laissa niille määriteltyä tarkoitusta, Niinistö sanoi tuolloin STT:lle.

Harjoitukseen osallistui Päiviön lisäksi 20 vierasta. Savon Sanomat on kertonut aiemmin, että Päiviö olisi muun muassa antanut taakse poistu -komennon jääkylmän joen rannassa ja että simputusta tai epäasiallista käytöstä olisi jatkunut kaksi vuorokautta.

Epäiltyjen rikosten uhreja on kaikkiaan 12. Asianomistajat ovat pääosin Puolustusvoimien henkilökuntaa. Kunnianloukkausrikoksessa asianomistajana on Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi.

Syytteessä palvelusrikoksesta on myös Päiviön tuolloinen esimies Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen, jonka epäillään viivytelleen alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista.

Hänen syytettään aletaan käsitellä maanantaina. Eskelisen virkasuhde loppui maaliskuun lopussa, jolloin hänen tilalleen nousi kenraalimajuri Pasi Jokinen.

Eskelinen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

KRP tutkii Puolustusvoimain komentajan toimia

Ministeriön Pääesikunnalta pyytämän selvityksen mukaan Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg päätti itse käynnistää rikostutkinnan Ilmavoimien komentajan toiminnasta.

Lindbergin on kerrottu kuitenkin saaneen tietoa Lemmenjoen tapahtumista kuukausia ennen kuin esitutkinta hänen alaistensa toimista alkoi.

Valtakunnansyyttäjänvirasto pyysi tammikuussa keskusrikospoliisia aloittamaan esiselvityksen Lindbergin toimista Lemmenjoen tapaukseen liittyen.

Tämän tarkoitus on selvittää alustavasti, onko Lindbergillä ollut velvollisuus ryhtyä joihinkin kurinpitotoimenpiteisiin ylempänä kurinpitoesimiehenä ja onko hän ryhtynyt siihen kaikkeen, mitä häneltä voidaan vaatia.

Esiselvitys ei ole esitutkinta, eikä Lindbergiä ainakaan toistaiseksi epäillä rikoksesta. Esiselvitys alkaa olla keskusrikospoliisin rikostarkastaja Janne Järvisen mukaan jo loppuvaiheessa.

– Olemme tehneet useita alustavia kirjallisia puhutteluja, jotka ovat käytännössä kuulustelumuotoisia. Sitten juttu menee Valtakunnansyyttäjänvirastoon, jossa päätetään jatkotoimenpiteistä.

Syyttäjä Sampsa Hakala kertoo, että arvio pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti.

– Kun saan aineiston käyttöön niin arvioidaan, että onko esiselvitys tarpeellisessa laajuudessa tehty. Se arvioidaan yhdessä KRP:n kanssa. Sen jälkeen ratkaistaan, aloitetaanko esitutkinta vai ei.

Lindbergin on määrä siirtyä reserviin elokuussa, kun hän jää eläkkeelle.

Tuoreimmat aiheesta

Puolustusvoimat