Jalkapallon Englannin Valioliigassakin nähty Norjan maajoukkuepelaaja Mats Möller Daehli kertoi norjalaismedia NRK:lle siitä, kuinka hänen mielestään pukuhuonekulttuuri tuhoaa homoseksuaalit jalkapallossa.
Daehlilla on selvä ajatus siitä, mitä pitäisi tehdä.
– Meidän täytyy tehdä jotain puheelle, huumorille ja jargonille, Daehli sanoo.
– Olen puhunut useiden pelaajien kanssa ja he ovat sitä mieltä, että heidän on vaikea astua esiin. He kuitenkin uskovat, että jos yksi astuisi esiin, se hyväksyttäisiin, Daehli jatkaa.
Valioliigaa Cardiffin paidassa pelannut Daehli edustaa nykyään 2. Bundesliigan St. Paulia.
– Katsomossa on sateenkaarilippu ja stadioniin on kirjoitettu slogan, jossa sanotaan, että rakasta ketä vain haluat. Tällaiset asiat ovat tärkeitä jalkapallossa, Daehli toteaa.
Hampurin pääsarjajoukkueessa tämä ei kuitenkaan toteudu. Daehlin mielestä tarvitaan enemmän keskustelua homoseksuaalisuudesta.
– Jalkapallon pitää olla kaikille, siihen on kuitenkin vielä paljon matkaa Daehli sanoo.
Useat jalkapalloilijat ovat kertoneet, että pukuhuonekulttuuri luo pelkoa siitä, ettei uskalla tuoda esille omaa homoseksuaalisuuttaan.
– En usko, että pääsarjassa on kymmentä prosenttia homoseksuaaleja. Uskon, että he ovat lopettaneet aikoja sitten, sanoo entinen jalkapalloilija Lars Richard Bache.
Hän toi esiin homoseksuaalisuutensa 90-luvulla ja sai tuen joukkuetovereiltaan. Tie siihen pisteeseen ei ollut kuitenkaan helppo.
– Pukuhuonekulttuuri ja jargon on melkoista machoilua, joka voi pelottaa. Tunsin, että minun tarvitsi kertoa asiasta hyville ystävilleni, jotka olivat joukkuetovereitani, Bache kertoo.
Viime vuonna homoseksuaalisuutensa esiin tuonut hiihtäjä Stian Grastveit sanoo, että ei ole koskaan kokenut ammattimaista ympäristöä, jossa homoseksuaalisuus on tuotu esille.
– Maailma menee eteenpäin tässä asiassa, mutta urheilu on jumittunut taakse. Urheilussa ei ole maailmanlaajuisesti homoja. Meidän täytyy keskustella asiasta, Grastveit sanoo.
Grastveit sanoo, että pukuhuoneessa on tilaa tehdä kaikkea muuta, kuin luoda pelkoa.
– Joukkueessani on ollut enemmän homoseksuaaleja ulostulemiseni jälkeen. Mielestäni se on okei, Grastveit kertoo.