Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n erotettu johtaja James Comey kertoo kollegoilleen jättämässään jäähyväiskirjeessä uskoneensa jo pidemmän aikaa, että presidentti voi erottaa FBI:n johtajan mistä tahansa syystä tai vaikka kokonaan ilman syytä. Useat yhdysvaltalaismediat julkaisivat Comeyn kirjeen.
– En aio käyttää aikaa tähän päätökseen tai siihen, miten se toteutettiin. Toivon, että ette tekään. Se on tehty ja minä pärjään, vaikka tulenkin kaipaamaan teitä ja tehtävää.
Kirjeessään Comey sanoo haluavansa muistuttaa, että levottomina aikoina amerikkalaisten pitäisi voida nähdä FBI rehellisyyden ja riippumattomuuden kalliona.
– On vaikeaa jättää ihmiset, jotka ovat sitoutuneet tekemään oikein.
Lopussa Comey kiittää kollegoitaan yhteistyöstä ja toivoo, että he jatkavat amerikkalaisten suojelemista.
– Jos te teette niin, silloin myös te olette surullisia lähtiessänne ja amerikkalaiset ovat enemmän turvassa. Teidän kanssanne työskentely on ollut yksi suurimmista iloista elämässäni.
Lähde CNN:lle: Venäjä-tutkinta yksi syy Comeyn erottamiseen
Comeyta lähellä oleva lähde arvioi CNN:lle, että presidentti Donald Trump erotti Comeyn kahdesta syystä.
Ensimmäinen syy lähteen mukaan oli se, että Comey ei koskaan osoittanut henkilökohtaista lojaaliutta Trumpille. Toinen syy lähteen mukaan oli se, että tutkinta Trumpin kampanjan kytköksistä Venäjään oli kiihtymässä.
Yhdysvaltalaismediat kertoivat eilen, että Comey aikoi vain päiviä ennen potkujaan laajentaa tutkintaa Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.
New York Timesin mukaan Comey pyysi lisärahaa Venäjän vaikutusyritysten selvittämiseksi. Myöhemmin myös uutistoimisto AP kertoi asiasta.
Trump irtisanoi Comeyn varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Hän perusteli päätöstä vain sillä, että Comey "ei tehnyt hyvää työtä".
Erottaminen on herättänyt huolta siitä, miten käy FBI:n tutkinnan, jossa Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-kytköksiä on tutkittu.
Erikoissyyttäjän asettamiselle ei kannatusta republikaaneilta
Trumpin päätös erottaa FBI:n johtaja James Comey on jakanut republikaaneja ja raivostuttanut demokraatteja.
Demokraatit ovat vaatineet erityisneuvoston tai -syyttäjän asettamista tutkintaan.
New York Timesin tekemässä kyselyssä yhteensä 125 vastaajaa kannatti erikoissyyttäjän asettamista ja 86 riippumattoman tutkinnan aloittamista, kun kantaa oli kysytty yli 330 jäseneltä.
Yksikään republikaani ei pitänyt syyttäjän asettamista tarpeellisena ja vain viisi republikaania kannatti riippumatonta tutkintaa. Sen sijaan 34 republikaania ilmoitti, että erottaminen kuitenkin herättää kysymyksiä tai huolia.
Kongressissa on yhteensä reilut 500 jäsentä.