Filippiinien presidentti vannoi jatkavansa huumesotaa: "Huumekauppiaiden vaihtoehdot joko vankila tai helvetti"

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte piti tänään maan parlamentille puheen.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte piti tänään maan parlamentille puheen.EPA
Julkaistu 24.07.2017 14:29

MTV UUTISET – STT – AFP

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte vannoi jatkavansa huumeidenvastaista sotaansa maanantaina maan parlamentille pitämässään puheessa.

Rodrigo Duterte omisti ison osan vuosittaisesta valtion tilaa käsittelevästä puheestaan armottomille oikeusnäkemyksilleen, jotka ovat tehneet presidentistä suositun kansan keskuudessa, mutta keränneet kritiikkiä muun muassa ihmisoikeusjärjestöiltä.

– Ei väliä, kuinka kauan siinä kestää, taistelu huumeita vastaan jatkuu, koska ne aiheuttavat niin paljon pahaa ja kärsimystä, Duterte totesi puheessaan.

– Tämä taistelu tulee olemaan… armoton huolimatta kansainvälisestä ja paikallisesta painostuksesta. Taistelu ei lopu ennen kuin he, jotka ottavat osaa siihen (huumekauppaan) ymmärtävät, että heidän täytyy lopettaa. Heidän täytyy lopettaa, koska heidän vaihtoehtonsa ovat joko vankila tai helvetti.

"Silmä silmästä, hammas hampaasta" 

Duterte vaati puheessaan myös lainsäätäjiä palauttamaan kuolemanrangaistuksen Filippiineillä.

– Pyydän kongressia palauttamaan kuolemanrangaistuksen katalista rikoksista, kuten laittomasta huumekaupasta.

Duterten mukaan kuolemanrangaistuksen palauttamisessa on kyse sekä kostosta että pelotteesta.

– Filippiineillä se on todellakin silmä silmästä, hammas hampaasta. Jos viet jonkun elämän, sinun tulee maksaa siitä hengelläsi. Tämä on ainoa tapa päästä tasoihin.

Kongressin alahuone hyväksyi jo aiemmin tänä vuonna lakiuudistuksen kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Uudistus odottaa yhä senaatin hyväksyntää.

Duterte nousi valtaan runsas vuosi sitten luvattuaan käynnistää maassa ennennäkemättömän taistelun huumeita vastaan.

Maan poliisi on kertonut tappaneensa tähän mennessä jo noin 3 200 ihmistä huumesodan aikana. Poliisin tilastojen mukaan lisäksi yli 2 000 muuta ihmistä on kuollut huumeisiin liittyvissä rikoksissa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monet näistä ovat kuolleet hallitukseen yhdistettyjen vapaaehtoisten kuolemanpartioiden kynsissä.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat