Finnairin toimitusjohtaja uskoo matkailun olevan ihmisille tarpeena niin perimmäinen, että koronapandemiaa edeltävään aikaan palataan vielä.
Vuosi 2022 on kansainvälisesti matkailun ”toipumisen vuosi”, uskoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner. Koronarajoitusten poistuttua lentoliikenne on elpynyt tehokkaasti.
Vaikka Aasian markkinat ovat hankaluuksissa Venäjän ilmatilan sulun takia, on Finnairin tilanne hyvä.
– Kesän aikana lennämme omaan lukuun noin 70 prosenttia pandemiaa edeltäneestä kapasiteetista. Sen lisäksi olemme ulosvuokranneet koneita Lufthansalle ja British Airwaysille noin 10 prosenttia kapasiteetista. Sen takia olemme nyt siinä tilanteessa, että suomalainen henkilöstö kokonaisuudessaan on pystytty kutsumaan takaisin töihin,” Manner iloitsee.
Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari ja Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen pohtivat Kauppalehden Markkinaraadissa yhdessä Topi Mannerin kanssa matkailun tulevaisuutta Suomessa.
Kaikki ovat samoilla linjoilla Suomen imagosta sodan keskellä. Suomi nähdään turvallisena pohjoismaana, kaukana epävakaasta itäblokista. Erityisesti rauhallinen Lappi vastaa juuri nyt matkailijoiden tarpeisiin, kertoo Visit Finlandin Hietasaari.
– Varaustilanteen mukaan Lapin ensi talvesta on tulossa ennätyksellisen hyvä. Jo viime talvi oli monella paikkakunnalla olosuhteista huolimatta ennätyksellisen hyvä. Lappi talven ihmemaana vastaa sitä, mitä matkailijat turvallisesta Suomesta hakevat. On raikasta ulkoilmaa eikä juurikaan ruuhkia.
Haitaksi ei ole ollut myöskään Suomen Nato-keskustelu.
– Suomen tunnettuus on ennen kaikkea Nato-keskustelun johdosta lisääntynyt, ja siksi meihin kohdistuu kasvavaa kiinnostusta maailmalta. Finnairilla Yhdysvalloista tulevien varausten määrä on kasvanut huomattavasti, Manner sanoo.
Kuivilla ei kuitenkaan vielä olla. Korona on maksanut Finnairille jo 1,2 miljardia euroa, ja uutta velkaakin on nostettu 2,5 miljardia. Koronapandemia ja Venäjän sota Ukrainassa on ollut ”massiivinen kaksoisshokki”, johon sopeutuminen vie aikaa.
Tulevaisuuteen uskotaan
Kolmikko on yhtä mieltä matkailun valoisasta tulevaisuudesta. Manner uskoo matkailun olevan ihmisille tarpeena niin perimmäinen, että pandemiaa edeltävään aikaan palataan vielä. Myös liikematkailu on elpymässä. Koronan aikana epäiltiin palavereiden siirtyvän kokonaan verkkoon. Nyt arviot ovat toisenlaisia.
– Joidenkin arvioiden mukaan noin 10–15 prosenttia jäisi etäkokouksiksi. Todennäköisesti lyhyet, rutiininomaiset kokoukset jäävät etäälle. Ihmisillä on kuitenkin suuri tarve tavata toisiaan ja kauppaa tehdään naamatusten eikä etäyhteyksien varassa. Helsinki on turvallinen, yhteiskunta toimii ja kokousmahdollisuudet ovat hyvät. Uskomme, että liikematkustus pysyy edelleen Helsingissä vahvana, pohtii Vesterinen.
4:45