Flynnin erolla piilotarkoitus? Ohjaa huomiota pois Trumpin lähipiirin Venäjä-kytköksistä

1:58img
Julkaistu 14.02.2017 08:01

MTV UUTISET – STT

Yhdysvalloissa hallinto toivoo kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael T. Flynnin eron suuntaavan huomiota pois presidentti Donald Trumpin lähipiirin Venäjä-suhteista, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltolan mukaan Yhdysvaltain hallinto halunnee rauhoitella spekulaatioita, joiden mukaan Trumpin taustajoukkojen avainhenkilöillä on ongelmallisia suhteita Venäjään.

Yhdysvalloissa arveltiin, että Flynnin epäillyt lupailut sanktioiden poistamisesta Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläälle olisivat tehneet hänestä haavoittuvaisen jopa kiristykselle Venäjän suunnalta.

"Flynnistä tuli taakka"

Valkoinen talo vahvisti varhain aamulla Suomen aikaa, että Flynn eroaa virastaan neuvonantajana. Aaltolan arvion mukaan vapaaehtoisen eron takana on varsinkin varapresidentti Mike Pencen ja mahdollisesti myös presidentti Trumpin luottamuksen menetys.

– Hänestä (Flynnistä) oli tullut hallinnolle taakka, joka haluttiin karistaa.

Flynn myönsi virallisessa erokirjeessään antaneensa Pencelle epätäydellisiä tietoja keskusteluistaan Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa.

Kiistellyn neuvonantajan lähtö tuskin vielä riittää vaimentamaan asian puintia.

– Keskeisiä kysymyksiä ovat vielä, oliko Flynnillä keskusteluilleen jonkinlainen suostumus tai jopa toimeksianto vai sooloiliko hän. Nyt vaikuttaa siltä, että halutaan välittää kuva, että hän toimi nimenomaan omin päin, Aaltola sanoo.

Vaihtui vastakohtaansa

Flynn ehti hoitaa neuvonantajanpestiä alle kuukauden. Äkkilähtö korostaa Aaltolan mukaan Trumpin hallinnon alkumetrien heikkoutta ja kaoottisuutta.

Trump nimitti Flynnin seuraajaksi, virkaatekeväksi neuvonantajaksi armeijasta eläköityneen upseerin Joseph Keith Kelloggin. Hän on edeltäjäänsä huomattavasti perinteisempi hallintohahmo – siis osuva valinta tähän hätään, Aaltola sanoo.

– Kellogg ei ole yhtä kontroversiaali. Hän on pitkän linjan sotilas, jollaisia Yhdysvalloissa perinteisesti on kunnioitettu, ja tällaista ryhdikkyyttä halutaan ehkä korostaa tässä tilanteessa.

Toisaalta Trumpia jo kampanjapolulla tukeneen Kellogin valinta osoittaa Aaltolan mukaan, että Trumpin hallinnon verkostot ovat yhä melko suppeita.

– Ei ole löytynyt uusia, isoja nimiä, joita palkata. Osaltaan tämä verkostoköyhyys on syy siihen, että hallinnon alkutaival on ollut kaoottista.

Lupaili sanktioiden poistamista?

Flynn joutui kohun keskelle, kun heräsi epäilyjä, että hän oli valehdellut muun muassa tulevalle varapresidentille Pencelle keskusteluista, joita kävi ennen Trumpin presidenttikauden alkua Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa.

Washington Post ja New York Times paljastivat viime viikolla useisiin lähteisiin nojaten, että Flynn olisi keskustellut suurlähettilään kanssa Venäjään kohdistuvien sanktioiden poistamisesta antaen ymmärtää, että Yhdysvallat muuttaisi vallan vaihduttua linjaansa.

Koska Flynn ei tuolloin vielä ollut neuvonantaja, tällainen keskustelu olisi ollut täysin asiatonta ja mahdollisesti myös laitonta.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat