Fossiilit paljastavat uutta tietoa käärmeiden esi-isistä: Jalalliset käärmeet tepastelivat maapallolla peräti 70 miljoonan vuoden ajan

Fossiilit
Käärmeiden esi-isälle Najash rionegrinalle kuuluneita fossiileja löytyi Argentiinan Patagoniasta. Lähde: Science Advances.
Julkaistu 06.12.2019 14:44
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Käärmeiden raajojen evoluutio on kiinnostanut tutkijoita pitkään. Aiempien fossiililöytöjen perusteella tiedetään, että käärmeillä on ollut aikanaan jalat, mutta tutkijoille on jäänyt mysteeriksi, miten ne poistuivat. Uusimman tutkimuksen mukaan jalallisten Najash-käärmeiden aika ei olekaan ollut niin lyhyt kuin on luultu.

Kiinassa käärmeitä käytetään vaihtoehtolääkkeenä. Katso video!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Nykyisten käärmeiden esi-isät ovat syntyneet 163–174 miljoonaa vuotta sitten, mutta ne eivät välttämättä luikerrelleet. Science Advances -tiedejulkaisun julkaisemassa tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin tuoreita käärmefossiililöytöjä, joista suurin osa oli pääkalloja.

Tuoreet fossiilit osoittavat, että jalalliset käärmeet ovat tepastelleet maapallolla peräti 70 miljoonan vuoden ajan.

Tutkijat olivat löytäneet Patagonian arkeologisilta kaivauksilta Argentiinasta kahdeksan pääkalloa, jotka kuuluivat käärmeen esi-isälle Najash rionegrinalle, jolla oli myös takaraajat.

Kallo liskon ja käärmeen yhdistelmä

Najash-käärmeiden pääkallo muistutti osin liskoa ja osin käärmettä. Sen poskipäät olivat korkeat ja erottuvat kuten liskolla, mutta käärmemäisyydestä puolestaan muistutti se, ettei kallon ja poskiluun välissä ollut niveltä, joka yhdistäisi ne toisiinsa. Najash-käärmeillä oli myös piirre, joka oli liskon ja käärmeen välimuoto: eräänlainen leukanivel.

Nykyisillä käärmeiden esi-isillä poskiluu oli vielä 100 miljoonaa vuotta sitten, mutta nykykäärmeiltä sitä ei löydy.

– Löytömme tukevat sitä teoriaa, että nykykäärmeiden esi-isät olivat keholtaan suuria – niiden pienten maakäärmeiden sijaan, joita niiden on ajateltu olevan, sanoo tutkimukseen osallistunut Fernando Garberoglio Malmónidesin yliopistolta.

Fossiileissa ei viitteitä eturaajoista

Tutkimuksen mukaan takajalalliset Najash-käärmeet elivät odotettua pidempään. Aiemmin on ajateltu, että raajoista ei ollut käärmeille hyötyä, joten ne ovat karsiutuneet evoluutiossa nopeasti pois.

Uuden tutkimuksen valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että Najash-käärmeet elivät 70 miljoonaa vuotta takaraajojensa kanssa ilmeisen tyydyttävää elämää. 

Uusi tutkimus antaa lisää tutkimustietoa käärmeiden evoluutiosta, jossa on yhä paljon selvitettävää. Fossiilien joukosta ei ole löytynyt viitteitä eturaajoista, joten niiden oletetaan kadonneen jo kauan ennen takaraajoja.  

Tuoreimmat aiheesta

Käärmeet