Sairaaloissa vakavia infektioita aiheuttava superbakteeri MRSA-stafylokokki on evoluutionsa aikana loikannut ihmisestä lehmään ja takaisin, selvitti kansainvälinen geenitutkimus, jossa oli mukana myös Helsingin yliopiston professori Jukka Corander.
Superbakteerit ovat bakteereita, jotka ovat kehittäneet vastustuskyvyn useimpia yleisiä antibiootteja vastaan. Antibioottien liikakäytön vuoksi tällaiset bakteerit ovat lisääntyneet maailmalla nopeasti.
– MRSA:n tapauksessa nämä bakteerit ovat myös levinneet sairaaloissa lähes maailmanlaajuisesti, kertoo professori Corander tiedotteessa.
Bakteerien genomeja tutkimalla selvisi, että nykyisin sairaaloiden vitsauksena oleva, antibiooteille vastustuskykyinen superbakteerien kanta on lähtöisin lehmistä.
Lehmät eivät kuitenkaan ole näiden bakteerien alkuperäinen isäntälaji. Tutkijat päättelivät bakteerien geeneistä, että ne ovat tuhansien vuosien aikana oppineet hyppäämään ihmisestä lehmään ja takaisin.
Loikka ihmisestä lehmään ja takaisin
Alkuperäinen isäntälaji stafylokokeille oli tutkijoiden mukaan ihminen. Bakteerit loikkasivat ihmisestä lehmään aikakaudella, jolloin ensimmäiset villieläimet kesytettiin tuotantoeläimiksi.
Kansainvälisen ryhmän tutkimus ilmestyi Nature Ecology & Evolution -tiedejulkaisussa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan stafylokokkibakteerit ovat yleisiä, ja niitä löytyy muun muassa terveiden ihmisten iholta ja nenän limakalvolta.
Tavanomaisesti stafylokokki-infektioita hoidetaan penisilliinin sukuisilla antibiooteilla.
THL:n mukaan jotkut stafylokokit ovat kuitenkin kehittyneet vastustuskykyisiksi antibiooteille, jolloin niitä kutsutaan metisilliinille resistenteiksi stafylokokeiksi, eli MRSA:ksi.
Stafylokokin aiheuttamia vakava infektio voi alkaa sairaalassa esimerkiksi leikkaushaavasta.