Gordon Herbert murjaisi valmentamisesta SM-liigassa – kaksi joukkuetta kelpasivat: "Sitten mä voin tulla"

Vuoden valmentaja Gordon Herbert kertoo, mitä haluaa vielä saavuttaa 4:20
Vuoden valmentaja Gordon Herbert avasi tulevaisuuden suunnitelmiaan Urheilugaalassa.

Vuoden valmentajaksi valittu Gordon Herbert luotsasi Saksan koripallon maailmanmestaruuteen viime kesänä. MM-kisoissa kaatui myös Suomi, ja Herbert kaivoi otteluun lisäpuhtia suomalaisesta sisusta.

Ennen kuin pelasimme Suomea vastaan MM-kisoissa, katsoin Sisu-elokuvan. Pidin siitä ja pyysin pelaajiani katsomaan sen myös, mutta en usko, että he katsoivat sitä, Herbert sanoo nauraen.

Saksa kaatoi Suomen lukemin 101-75, joten Herbertille Sisu-elokuvan katsomisesta oli selkeästi apua. Kanadalais-suomalainen valmentaja tutustui Sisu-käsitteeseen 80-luvulla, kun hän katsoi maastohiihtoa televisiosta Suomessa. Hän nosti kiitospuheessaan esiin Marja-Liisa Kirvesniemen (Hämäläinen) ja Seppo Rädyn.

Halusin aina tavata heidät, varsinkin Marja-Liisan. Talvisin katsoin hänen hiihtoaan, ja oli mahtavaa, miten hän ei koskaan luovuttanut. Kestävyys ja Sisu tekivät minuun suuren vaikutuksen, Herbert muistaa.

Herbert käy Suomessa vuosittain. Joka vuosi toistuu yksi perinne vähintään kerran.

– Käyn avannossa joka vuosi. Kävin myös muutama päivä sitten.

Avannon lisäksi myös suomalainen olut maistuu. Herbert rankkaa suomalaisen oluen jopa yllättävän korkealle maailmanlaajuisessa vertailussa.

– Se on top 3 tai top 4. Karhu on mahtavaa olutta.

Tärkeämpi kuin muut

Ennen Herbertin valintaa nousi myös julkisuuteen puheita siitä, voiko Herbertiä valita Vuoden valmentajaksi Suomessa, koska hän on alun perin Kanadasta.

Herbert on voittanut Vuoden valmentaja -palkinnon myös Saksassa ja Itävallassa. Tämänpäiväinen voitto oli hänelle erityinen.

Tämä valinta merkitsi enemmän kuin aikaisemmat, varsinkin kun minun suomalaisuuttani kyseenalaistettiin. Ei se minua niin vaivannut, sillä tiedän olevani suomalainen. Tiedän mitä Suomi minulle merkitsee, Herbert sanoo.

Herbert puhuu sujuvaa Suomea, vaikka antaakin tämän haastattelun poikkeuksellisesti englanniksi. 

Tulevaisuudessa hän aikoo edelleen valmentaa. Onko mahdollista, että mies valmentaa vielä Suomessa?

– TPS:ää tai HIFK:ta jääkiekkossa, sitten mä voin tulla, Herbert veistelee suomeksi tähöän väliin ja nauraa perään.

– Se oli vitsi, Vuoden valmentaja täsmentää hymyssä suin.

Herbert kertoo, että hänen yksi valmennusfilosofiansa tärkein asia on nauttiminen. Tänä iltana Urheilugaalassa hän aikoo myös elää oppiensa mukaan.

– Menen juomaan vähän punaviiniä ja nauttimaan vähän.

Lue myös:

    Uusimmat