Greenpeacen aktivistit saattavat maailman ensimmäistä kelluvaa ydinvoimalaa: "Koko hanke on absurdi"

0:30img
Julkaistu 03.05.2018 17:30

MTV UUTISET

Greenpeacen aktivistit ryhtyivät tänään saattamaan kelluvaa ydinvoimalaa, joka saapui Tanskan vesille matkallaan Pietarista Murmanskiin. Aktivistit vaativat tiukempia ydinturvallisuusmääräyksiä.

Videolla kelluvaa ydinvoimalaa hinataan Suomenlahdella. Venäläislaitos lähti liikkeelle Pietarista 28.4.

– Tämä ydinvoimala vie ydinturvallisuusongelmat herkälle Arktikselle. Tilanne on kuin ydinvoimala nostettaisiin kuormalavalle ja jätettäisiin sitten ajelehtimaan merelle. Tasapohjaisessa ydinvoimalalautassa ei ole omia potkureita, sanoo Greenpeace Keski- ja Itä-Euroopan ydinvoima-asiantuntija Jan Haverkamp. 

Hän on Greenpeacen Beluga II -aluksella seuraamassa ydinvoimalan etenemistä.

Venäläisrakenteisille ydinjäänmurtajille ja -sukellusveneille on tapahtunut onnettomuuksia, joiden Jan Haverkampin mielestä pitäisi herättää ydinturvallisuudesta vastaavat viranomaiset.

Greenpeace kuva

Greenpeacen Beluga II ja Akademik Lomonosov Tanskan vesillä 3. toukokuuta 2018. Christian Åslund / Greenpeace

– Koko hanke on absurdi. Kelluvia ydinvoimaloita ei tarvita mihinkään. Kun Fukushimassa tsunami aiheutti ongelmia isolle ydinvoimalalle, voi vain kuvitella millaista kyytiä tällainen laite saisi samanlaisessa tilanteessa, sanoo Greenpeace Nordenin ilmasto- ja energiavastaava Olli Tiainen.

Reaktorit pienemmät kuin maissa

Ydinvoimala Akademik Lomonosovilla olevat reaktorit ovat pienempiä kuin tavalliset maissa olevien voimaloiden reaktorit. Ne on ladattava kahdesta kolmeen vuoden välein, ja ydinjäte varastoidaan lautalle, kunnes se palautetaan maihin 12 käyttövuoden jälkeen.

Pietarin asukkaiden, Pohjoismaiden ja Baltian maiden paine esti ydinpolttoaineen lataamisen ja ydinvoimalalautan testaamisen Pietarissa. Ydinpolttoaine ladataan sen sijaan Murmanskissa.

Ensi vuonna voimala hinataan 5 000 kilometriä koillisväylää arktiselle käyttöpaikalleen Pevekin lähelle Tšuktšien autonomiseen piirikuntaan. Sähköä on tarkoitus käyttää myös fossiilisten polttoaineiden tuotantoon Arktiksella.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat