Grillivinkki-kisan parhaat reseptit - katso ja kokeile!

Julkaistu 02.07.2009 13:12(Päivitetty 02.07.2009 14:50)

Kesäkuun viinikilpailuun tuli yli 600 erilaista grillivinkkiä. Kokeile reseptien parhaimmistoa ja nauti!

Nettikävijät lähettivät valtavan määrän grillausreseptejä sekä erilaisia vinkkejä miten saada grilliruuasta entistä maukkaampaa.

Nopeat lohinyytit

lohipaloja
perunaa
purjoa tai ruohosipulia
paprikaa
aurajuustoa tai juustoraastetta
tuorejuustoa tai kermaa
tilliä
suolaa
pippuria

Sivele öljyä folioon ja paloittele perunaa pohjalle. Paloittele perunoiden päälle purjoa tai ruohosipulia, paprikaa, auramuruja tai juustoraastetta sekä tilliä. Voit laittaa myös vähän suolaa, mutta huomioi auran tai muun juuston suolaisuus).

Päälle suolattu ja pippuroitu lohipala sekä ripaus tilliä. Väliin voi laittaa tuorejuustoa tai sitten loraus kermaa nyyttiin. Sulje nyytit ja laita grilliin. Paista kunnes lohi on kypsä.

Vuohenjuustoiset kasvisnyytit 4:lle

400g uutta perunaa
150g tuoretta kurkkua
150g kirsikkatomaatteja
100g vuohenjuustoa
Suolaa ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

Basilikalla maustettu kermaviilikastike:

200g kermaviiliä
1 rkl sitruunanmehua
2 tl ruokosokeria
kurkun sisus
basilikan lehtiä (6 kpl)
suolaa ja mustapippuria myllystä

Esikypsennä perunat keittämällä ne suolalla maustetussa vedessä kovan kypsäksi.

Halkaise ja koverra kurkku. Laita sisus siivilään valumaan. Ripottele kurkun pinnalle suolaa ja itketä noin 10 min, poistuu liika kosteus. Kuivaa lopuksi kurkku talouus paperilla.

Tee kermaviilikastike maustumaan. Puserra vielä ylimääräistä nestettä kurkusta pois. Yhdistä ainekset, mausta hienonnetulla basilikan lehdillä, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ennen tarjoilua.

Leikkaa foliosta ja leivinpaperista 4 palaa nyyttejä varten. Kostuta leivinpaperit aseta foliopapereiden pääälle.Halkaise perunat puoliksi, isommat 4:n osaan ja aseta ne leivinpaperille.

Leikkaa kurkusta 1 cm:n paksuisia viipaleita. Aseta ne perunoiden päälle. Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele ne kurkkujen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tilkka hyvää oliiviöljyä. Kruunuksi vuohenjuustoviipaleet.

Sulje nyytit tiiviisti ja nosta grilliritilälle noin 15 minuutiksi. Tarjoa grillatun broilerin ja kermaviilikastikkeen kera.

Curry-kevätsipulinyytti

3 pnt kevätsipulia
2 dl chili ketsuppia
3 rkl voita
3 tl sokeria
3 tl curry pulveria
1 kpl valkosipulia

Katkaise kevätsipuleista alaosasta noin 10 cm pätkät. Lado sipulit folion kirkkaammalle puolelle riviin. Viipaloi valkosipuli ohuiksi viipaleiksi ja laita kevät sipulien päälle.

Lisää muut aineet myös sipulien päälle ja kääri folio nyytiksi ainakin kaksinkertaisella foliolla.

Hauduta grillissä noin 20 minuuttia niin että sipulit hautuvat pehmeiksi. Tarjoa possun tai kanan kanssa.

Grillattua broileria kreolilaisittain

4-6 broilerin rintafileetä

Marinadi:

puolikas punasipuli
pilkottuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
ruohosipulia
timjamia
persiljaa
yhden limen mehu
3 rkl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Avokadotahna:

2 avokadoa soseutettuna
puolikas punasipuli silputtuna
yhden limen mehu
suolaa
cayennenpippuria ripaus

Sekoita marinadiainekset keskenään. Tee viiltoja rintafileisiin, hiero pintaan marinadia. Anna marinoitua pari tuntia. Grillaa kypsiksi.

Tarjoa grillatun fileen päällä lisäkkeenä avokadotahnaa.

Kanttarelli-pekonitäytteiset lihakääryleet

Naudan ulkofileetä tai porsaan sisäfileettä riittävä määrä
2 dl Ryöpättyjä kanttarelleja tai suppilovahveroita
340g Amerikan pekonia
200 g Kanttarellituorejuustoa tai kreikkalainen valkosipulituorejuustoa
Sipulia

Grillauskastike:

Soijakastiketta Punaviinietikkaa
Tomaattiketshuppia
Mustapippuria
Valkosipulimurskaa
Ruokaöljyä
Suolaa

Valmista ensin grillauskastike. Sekoita ainekset hyvin haluamassasi suhteessa. Sekoituksessa kannattaa käyttää sheikkeriä tai sauvasekoitinta.

Leikkaa lihasta 2-3 cm viipaleita ja anna niiden olla huoneen lämmössä n. tunnin. Nuiji lihaviipaleet voimakkaasti lähes läpinäkyviksi, kuitenkin miehen kämmentä suuremmiksi ja mausta pippurilla.

Ruskista pekonit rapeahkoiksi. Paista sieniä hetki pannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi. Laita pekoni, sienet ja sipuli kulhoon ja sekoita joukkoon tuorejuusto.

Levitä reilu ruokalusikallinen sieni-pekoni-tuorejuustoseos jokaisen lihaviipaleen päälle. Käännä lihojen sivut sisään, tuorejuustoseoksen päälle molemmilta puolilta. Kääri lihat kääryleiksi.

Kiinnitä jokainen kääryle 2-3:lla hammastikulla. Kiinnitys on koossapysymisen kannalta välttämätön. Grillaa kääryleitä miedohkolla lämmöllä noin tunti. Grillaukseen tarvitaan pitkään palavia brikettejä ja säädettävä arina.

Ole lämmön kanssa tarkkana, etteivät kääryleet pala tai repeä käännettäessä. Sivele tasaisesti grillikastiketta kääryleille grillauksen aikana. Paketoi kääryleet 15-20min folioon grillauksen jälkeen ennen tarjoilua.

Kääryleitten kaveriksi sopii salaatti tai vaikkapa valkosipuliperunat ja juomaksi viini.

Muurikka herkku

valkosipuliperunoita (pakaste)
1 p unainen paprika
1 prk m andariinin lohkoja sokeriliemessä
1 sipuli
v alkosipulin kynsiä
sieniä
b aby porkkanoita
p orsaan filee pihvejä
ö ljyä
g rillaus kastike

Kaikki ainekset kypsymis järjestyksessä pannulle. Sipuli isoina lohkoina, samoin valkosipulin kynnet kokonaisina.

Suolaa maun mukaan. Aineksia kannattaa muutenkin laittaa sen mukaan mistä itse pitää.Esim.mandariinin voi korvata ananaksella. Lihat reunoille kypsymään ja pyörittele muita aineksia grillin keskiosassa. Vihreää salaattia kaveriksi ja elämys on taattu.

Kesäillan herkullinen grillipossu 4:lle

500 grammaa porsaan ulkofileetä

Marinadi:

½ desiä Canepa punaviiniä
½ öljyä
½ soijakastiketta
valkosipulia
sinappia
pippuria
hienonnettuja yrttejä, kuten basilikaa, tilliä tai ruohosipulia

Lihaa on syytä marinoida jääkaapissa muovipussissa vähintään kaksi tuntia ennen grillausta. Jotta liha maustuisi tasaisesti, kannattaa sitä välillä käännellä marinadipussissa.

Grillaa lihaa noin 2-4 minuuttia molemmilta puolilta. Samassa marinadissa voit myös grillata lihan lisukkeeksi kesäkurpitsaa, paprikaa, sipulia ja porkkanaa.

Tarjoile annos uusien perunoiden, raikkaan salaatin ja marinadista jääneen Canepa punaviinin kera. Näin helposti saat kesäiltaan tarjolle herkullista grillipossua.

Suklaiset grillibanaanit

4 banaania
15-20 palaa suklaata
vaniljajäätelöä

Avaa banaani yhdeltä puolelta ja tee noin 5 viiltoa banaanin kylkeen. Aseta suklaapala jokaisen viillon sisään ja laita banaanit foliossa grilliin 5 minuutiksi.

Banaani pehmenee ja suklaa sulaa oikeaksi makuelämykseksi. Anna hetken seistä grillistä otettua ja tarjoile vaniljajäätelön kera.

Kuvat: Lehtikuva

Lisää ideoita kesän juhliin: www.kaikkijuhlista.fi

Artikkelin tarjoaa: Interbrands Wines & Spirits Finland Oy

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle