Oletko vieraana häissä? Etkö tiedä miten pukeutua tilaisuuteen? Lue hääoppaasta millainen on häävieraan vaate-etiketti!
Vielä vuosisadan alkupuolella naisihmisen ehdottomasti hienoin juhlapuku oli väriltään musta. Musta kelpasi häihin ja hautajaisiin, rippipuvuksi ja kaikkeen kyläilyyn. Nykyisin kokomustassa ystävän tai sukulaisen häihin saapumista saatetaan kuitenkin pitää vaikka mielenosoituksena.
Kukapa ei nauttisi siitä, että saa syyn pukeutua kauniisti, tavata ystäviä ja syödä hyvin? Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, jos juhlapuvun sopivuudesta – sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti otettuna – on pienintäkään epäilystä.
Puku tekee miehen
Monet meistä tarvitsevat juhlavimpia vaatteitaan niin harvoin, että omassa kehossa tapahtuneet muodonmuutokset saattavat yllättää juhlapäivän lähestyessä. Varsinkin sellaiset nuoremmat miehet, jotka eivät ole juuri viihtyneet puvussa, saattavat yllättyä: pituuskasvu ei olekaan päättynyt tai sitten vaate on salamyhkäisesti kutistunut. Jos puvun takki ei enää mahdu kiinni vankistuneiden hartioiden takia, takkia voi hätätilassa pitää auki, vaikkei se aivan korrektia olekaan.
Hankalampi tilanne on kuitenkin silloin, jos lahkeet tai hihansuut ovat selvästi liian lyhyet. Koska kummassakaan on harvoin ylimääräistä mittaa auki päästettäväksi eikä tämä toimenpide välttämättä edes onnistuisi siististä, ongelmaa ei yleensä voi ratkaista millään muulla tavoilla kuin uuden puvun ostamisella.
Laadukkaat miesten puvut ovat huomattavan hintavia, mutta ajaton puku onkin sitten pitkäikäinen hankinta. Jos on tarkoitus selvitä vain yhdellä oikealla puvulla, kannattaa valita musta, tummansininen tai tummanharmaa liivillinen puku. Nämä kaikki käyvät juhlavampien smokkien ja sakettien ohella niin sanotusta "tummasta puvusta", mikä merkintä on välistä muodollisissa hääkutsuissakin. Sillä voi siis korvata kaiken muun paitsi frakin. Huomautus: ruskean puvun katsotaan olevan liian arkinen juhlatilaisuuksiin!
Saketti sopii virallisiin päivätilaisuuksiin, esimerkiksi vastaanotoille tai päivällä pidettäviin häihin. Smokkiin puolestaan pukeudutaan vasta iltakuuden jälkeen alkaviin juhliin.
Nainen valitsee miehen mukaan
Naisen asuvalinta määräytyy aina miehen puvun mukaan niin, että molempien pukeutuminen on samalla "tasolla". Esimerkiksi erityisen juhlavissa frakkihäissä naisen puvun olisi syytä olla pitkä ja avonainen tai olkaimeton.
Puvun materiaaliksi käy esimerkiksi silkki, sametti, satiini, sifonki, brokadi tai kirjailtu, juhlava kangas. Sukat tai sukkahousut täytyy olla kesäkuumallakin, ja kengät ovat avonaiset juhlakengät. Etiketin mukaan laukun kuuluu olla pieni ja hihnaton, ja kelloksi kelpuutetaan vain siro korukello.
Muuten naisen pukeutumisessa on miehiä enemmän valinnanvaraa. Sametista ja paksusta silkistä valmistetut juhlavaatteet sekä esimerkiksi brokadikoristelut ovat omiaan talvihäihin, ohut silkki ja sifonki sopivat erityisen hyvin kesäisiin hääjuhliin, samoin pellava. Himmeästi hohtava satiini on myös aina näyttävä juhlakangas.
Hääpari ohjaa
Hääparin pukeutuminen ohjaa vieraiden valintoja etenkin jos pukeutumiskoodi on esitetty jo kutsukortissa. Morsian on päivän kuningatar, eikä muiden häävieraiden ole tarkoitus jättää häntä varjoonsa. Morsian on pienten morsiusneitojen ohella myös ainoa täysvalkoiseen asuun pukeutuva henkilö. Muuten vaalean asun valinneet naispuoliset vieraat käyttävät siis myös esimerkiksi värikkäämpää jakkua tai värikkäämpiä asusteita.
Morsiamen isän sekä bestmanin pukeutuminen noudattelee sulhasen valintoja. Myös morsiamen veljet pukeutuva useimmiten sulhasen asun mukaan. Sulhasen isällä ja veljillä ei ole häissä "virallista" asemaa, joten he saavat valita asunsa vapaammin.
Mikäli sulhasella on häissä tavanomainen musta puku, miespuoliset vieraat pukeutuvat samaan tapaan ja naispuoliset vieraat juhlavaan parempaan pukuun. Viime vuosina hatut ovat taas yleistyneet naisten pukeutumisessa, ja erityisesti kesähäissä esimerkiksi herkullisen värinen, ohuesta materiaalista valmistettu lierihattu onkin kuin piste i:n päälle.
Korrektisti kirkossa, taitavasti teinin kanssa
Kesähelteelläkin on myös hyvä muistaa, että vieraiden ei ole suotavaa pukeutua hihattomaan pukuun kirkossa pidettävissä vihkiäisissä, vaikka morsiamella tällainen puku olisikin. Naisvieraat voivat tällöin peittää olkapäät esimerkiksi kevyellä jakulla.
Perheen goottihenkisen nuorison kanssa on myös hyvä neuvotella asuvalinnoista etukäteen. Mikäli mustanpuhuvat asut ovat nuorelle kerta kaikkiaan ainoa vaihtoehto ja on odotettavissa, että osa juhlakansasta saattaisi panna tämän valinnan pahakseen, saattaisi olla mahdollista taivuttaa goottityttö tai -poika valitsemaan värikseen mustan ohella esimerkiksi violettia ja jättämään asun shokeeraavimmat yksityiskohdat kotiin.
AVA
Teksti: Hanna Myllys
Kuvat: Shutterstock