Lastensuojelujärjestöt pyytävät matkailijoita lopettamaan Kambodzhan yksityisten lastenkotien auttamisen. Järjestöjen mukaan kotien pyörittämisestä on tullut tuottoisaa ja likaista bisnestä, jota pahaa-aavistamattomat ulkomaalaiset turistit tukevat.
Matkailu Kambodzhaan on lisääntynyt huimasti viime vuosikymmeninä, ja yksi sen lieveilmiöistä on niin sanottu lastenkotiturismi. Matkailijat vierailevat paikallisissa lastenkodeissa, liikuttuvat näkemästään ja haluavat antaa rahaa.
Toiset viettävät osan lomastaan vapaaehtoistyössä lasten parissa. He yleensä maksavat lastenkodille korvausta ruuastaan ja muusta ylläpidosta.
Tämän seurauksena Kambodzhaan on viime vuosina perustettu satoja uusia yksityisiä lastenkoteja. Kyse ei ole siitä, että maahan olisi yhtäkkiä syntynyt paljon orpoja - päinvastoin.
YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että lastenkotien lapsista jopa 80 prosentilla on elossa ainakin yksi vanhempi. Vanhemmilla ei ehkä ole ollut varaa huolehtia lapsesta tai he ovat antaneet hänet pois korvausta vastaan. Tiedetään myös, että lapsia olisi siepattu.
Viranomaisvalvontaa ei juuri ole, joten kukaan ei tiedä kotien todellista määrää tai sitä, minkälaiset summat bisneksessä liikkuvat.
– Melko varmasti voi sanoa, että kyse on miljoonabisneksestä, sanoo hädänalaisia lapsia Kaakkois-Aasiassa auttavan kansainvälisen Friends International -järjestön James Sutherland.
"Humanitaarinen hätätilanne"
Luvattomissa lastenkodeissa lapset ja nuoret ovat monenlaisessa vaarassa. Kambodzhan lastenkotien tilannetta selvittäneen Unicefin mukaan monessa niistä lapsia on laiminlyöty, pistetty pakkotyöhön ja jopa hyväksikäytetty.
Kukaan ei selvitä kotien perustajien tai työntekijöiden taustoja.
– Tämä on humanitaarinen hätätilanne. Kyseessä on kasvava bisnes, jota säädellään hyvin vähän. Kuka tahansa voi perustaa lastenkodin ja aiheuttaa vahinkoa tuhansille lapsille, sanoi Unicefin Kambodzhan-maaedustaja Rana Flowers.
Viime vuonna hallitus pystyi tarkastamaan 228 lastenkotia, joista vain 22 oli viranomaisten pyörittämiä.
– On paljon lastenkoteja, joita emme ole kyenneet löytämään. Emme kannusta uusien avaamiseen, muotoili lasten hyvinvoinnista vastaavan viraston johtaja Oum Sophanara.