Hallitus selvittää, pitäisikö lautamiesjärjestelmä lopettaa

Oikeusministeriössä selvitetään, pitäisikö lautamiesjärjestelmästä luopua kokonaan.

Oikeusministeriössä arvioidaan nykyisen lautamiesjärjestelmän tarkoituksenmukaisuutta ja mahdollista lakkauttamista. 

Asiaa kommentoi MTV Uutisille oikeusministeriön viransijainen kansliapäällikkö Antti Leinonen.

– Kun etsimme kissojen ja koirien kanssa keinoja, joilla voidaan tehostaa oikeudenkäyttöä Suomessa, on tullut myös esille, pitäisikö kuitenkin vielä arvioida myös sitä vaihtoehtoa, että koko lautamiesjärjestelmästä luovuttaisiin, Leinonen kertoo.

Yhteys puolueisiin puretaan

Maallikkotuomareita eli lautamiehiä hyödynnetään vuosittain tuhansien rikosjuttujen, varsinkin vakavien väkivalta- ja seksuaalirikosten oikeuskäsittelyissä. 

Vuonna 2022 lautamiesjärjestelmän suorat kustannukset olivat 1,3 miljoonaa euroa.

Lautamiesten valinnasta vastaavat kunnanvaltuustoissa istuvat poliitikot. Lautamiehet valitaan yleisesti kaupungin tai kunnan poliittisten mittasuhteiden mukaisesti.

Puolueiden irrottamisesta lautamiesten valintamenettelystä on kirjaus hallitusohjelmassa. Vähintään lautamiesten ja poliittisten voimasuhteiden yhteys aiotaan siis purkaa. 

– Se vain ei ole ok, että tuomioistuimen jäseniä valitaan puoluepoliittisessa toimielimessä, Leinonen sanoo.

Yhtenä vaihtoehtona on pidetty sitä, että lautamiespaikoista päättäisi jatkossa Tuomioistuinvirasto. Tämä vaatisi kuitenkin lisää resursseja virastolle.

Ei vain säästöpäätös

Koska helppoa ja samalla edullista ratkaisua uudeksi valintaprosessiksi ei ole keksitty ja hallitus haluaa leikata valtion rahankäyttöä, oikeusministeriö alkaa selvittää nyt koko lautamiesjärjestelmän lakkauttamista.

– Toivomme, että saamme hyvän keskustelun julkisuudessa asiasta, sen hyvistä ja huonoista puolista. Sen pohjalta voimme arvioida kiihkottomasti ja rauhallisesti sitä, miltä pohjalta asiassa pitäisi edetä, oikeusministeriön Leinonen toteaa.

Kyse ei ole pelkästä säästöpäätöksestä. Keskeinen kysymys on, halutaanko oikeudenkäynteihin ylipäätään maallikkotuomareita.

Esimerkiksi Tuomariliitto ja Asianajajaliitto ovat pitkään kannattaneet lautamiehistä luopumista.

Puolueista keskusta on ilmaissut selkeästi, ettei se kannata lautamiesjärjestelmän lakkauttamista. Muut puolueet ovat olleet selvästi avoimempia ajatukselle.

Lisäisivätkö säästöt jutturuuhkaa?

Suomen Maallikkotuomarit ry:n puheenjohtajaa Janne Heilimää oikeusministeriön selvitystyö ei tietenkään ilahduta.

– Ikävähän tämmöinen asia on, että puhutaan lautamiesjärjestelmän lakkauttamisesta. Minun ajatusmallini mukaan ei pidä paikkaansa, että siitä saadaan ne säästöt.

Jos oikeudenkäynneissä istuu jatkossa tuomarin ja kahden lautamiehen sijasta kaksi tai kolme ammattituomaria, kulut nousevat ilmeisen merkittävästi.

Jos taas lautamiesjärjestelmä vain lopetaan, eikä lautamiehiä korvata ammattituomareilla, jutturuuhka käräjäoikeuksissa tulee Heilimän mukaan pahenemaan.

Lue myös:

    Uusimmat