Hallitusneuvottelijat jakaantuvat 11 pääpöytään – nämä puolueiden valitsemat nimet pistävät erityisesti silmään

3:36img
Katso myös: Näin perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi Säätytalolle saapuessaan odotuksiaan – "Vaikeita kysymyksiä on hyvin paljon".
Julkaistu 02.05.2023 13:23

MTV UUTISET – SEPPO HAAPARANTA – STT

Hallitusneuvotteluita tullaan käymään tällä kertaa 11 eri pääneuvottelupöydässä. Näihin kuuluvat puolueiden puheenjohtajien pöytä, puoluesihteerien pöytä ja valtioneuvoston johtamista käsittelevä pöytä sekä kahdeksan teemaryhmää, joita kutsutaan reformipöydiksi.

Nämä reformipöydät on nimetty seuraavasti: kestävä julkinen talous, toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta, hyvinvointi syntyy työssä, osaava Suomi, kasvun kaava, puhtaan energian Suomi, kansainvälinen ja aktiivinen Nato-Suomi sekä turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio.

Ryhmät neuvottelevat asiakokonaisuudesta ja valmistelevat siihen liittyviä hallitusohjelmakirjauksia.

Näillä työryhmillä on lisäksi yhteensä 18 alatyöryhmää eli jaostoa.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit päättävät, ketkä neuvottelijat osallistuvat mihinkin ryhmiin.

Hallitusneuvottelut ovat käynnistyneet tänään Helsingin Säätytalolla avausseminaarilla.

Mielenkiintoisia poimintoja

Orpo Essayah Purra Henriksson

Hallitusneuvottelupuolueiden puheenjohtajat johtavat työryhmien toimintaa.

Mielenkiintoisia poimintoja nimistä löytyy paljon. Valittuja kansanedustajia on mukana paljon jokaiselta neljältä hallitusneuvottelupuolueelta.

Pöytäryhmien työtä johtavat puolueiden puheenjohtajat Petteri Orpo, Riikka Purra, Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah. Mielenkiintoinen valinta perussuomalaisten työn koordinaattoriksi on puolueen entinen puoluesihteeri ja kansanedustaja Riikka Slunga Poutsalo, joka ei ollut mukana kevään eduskuntavaaleissa.

Neuvotteluiden yksi tärkeimmistä pöydistä on Kestävä julkinen talous -reformipöydässä, johon neuvotteluita vetävä kokoomus on nimittänyt Matias Marttisen ja Sari Sarkomaan.

Hyvinvointi syntyy työstä -reformipöydässä ja sen alaisissa jaostoissa tullaan varmasti kolistelemaan Perussuomalaisten ja kokoomuksen sarvia. Pöydässä käsitellään muun muassa työmarkkinoita, työllisyyspolitiikkaa, työperäistä maahanmuuttoa sekä sosiaaliturvaa. Perussuomalaiset on nimittänyt esimerkiksi niin sanotun työmiehensä Matti Putkosen näihin ryhmiin, ja kokoomus muun muassa Arto Satosen.

Kokoomus on nimennyt neuvottelijakseen sekä Helsingin pormestarin Juhana Vartaisen että apulaispormestarin Daniel Sazonovin. Vartainen on Hyvinvointi syntyy työstä -reformipöydän sosiaaliturvaa käsittelevässä jaostossa, ja Sazonov puolestaan Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta -pöydän jaostossa.

Perusuomalaisten ja kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Toimi Kankaanniemi on nimetty perussuomalaisten neuvottelijaksi Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta -pääneuvottelupöytään. Pöydässä neuvotellaan muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta.

Puhtaan energian Suomi -reformipöydän ja sen alaisen Ilmastopolitiikka-jaoston kiistakumppanit tullevat olemaan kokoomuksen Kai Mykkänen ja Perussuomalaisten Lulu Ranne.

Kansainvälinen ja aktiivinen Nato-Suomi -reformipöydän johdossa on kokoomuksen Elina Valtonen, mikä saattaa vihjata kokoomuksen ja Valtosen mahdollisista haluista ulkoministerin salkkua kohtaan.

Mielenkiintoinen poiminta puoleiden valitsemista nimistä on myös Metsäteollisuuden entinen toimitusjohtaja Timo Jaatinen, joka on mukana kokoomuksen sihteerinä Hyvinvointi syntyy työstä -reformipöydässä ja Työaikalainsäädäntö-jaostossa.

Neuvotteluiden viestinnästä vastaavassa ryhmässä ovat muun muassa perussuomalaisten tuore kansanedustaja ja somevaikuttaja Miko Bergbom sekä puolueen äänenkannattajalehden päätoimittaja Matias Turkkila. Muut viestintävastaavat ovat kokoomuksen, rkp:n ja kd:n tiedotussihteerejä.

Katso kaikki työryhmät nimettyine henkilöineen valtioneuvoston nettisivuilta.

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusneuvottelut