Haluatko lapsen yli 35-vuotiaana? Nämä asiat sinun tulisi tietää

10798746
COLOURBOX
Julkaistu 02.03.2017 20:32

MTV LIFESTYLE

Naisen hedelmällisyys alkaa laskea jo 30 ikävuoden jälkeen. Yli 35-vuotiaana lapsen hankintaa suunnittelevalla tulisi olla valmis suunnitelma, sekä rahaa sen toteuttamiseen. 

Lapsen saaminen jopa yli 60-vuotiaana on nykyteknologian avulla mahdollista. Se, kannattaako lasten hankkimista lykätä kovin pitkälle, on toinen juttu.

Jo yli 35-vuotiasta pidetään iäkkäänä synnyttäjänä. Iäkkäiden synnyttäjien määrä on Suomessa, kuten muissakin länsimaissa, kasvanut selvästi parin viime vuosikymmenen aikana. 

Suomessa vuonna 2016 kaikkien synnyttäneiden keski-ikä oli 30,6. Esikoisen synnyttäneiden keski-ikä oli 28,8.

Hedelmällisyys alkaa laskea jo 30 ikävuoden jälkeen

Nainen on hedelmällisimmillään noin 25 ikävuoden paikkeilla, ja yleisesti ottaen naisen hedelmällisyys alkaa laskea jo 30 ikävuoden jälkeen.

USA Today -lehden mukaan yli 35-vuotiaana lapsen hankintaa suunnittelevalla tulisi olla valmis suunnitelma, sekä rahaa sen toteuttamiseen. Yli 35-vuotiaan on vaikeampi tulla raskaaksi, ja siksi munasolun pakastaminen ennen tätä ikää voisikin olla ratkaisu ongelmaan. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

USA Todayn mukaan alle 35-vuotiaan naisen säilötyllä munasolulla on yli 50 prosentin mahdollisuus tuottaa lapsi; yli 40-vuotiaan säilötyllä munasolulla mahdollisuus putoaa yhdeksään prosenttiin. Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan naisen kannattaa pakastaa "puolikkaan ikänsä" verran munasoluja: jos munasoluja aikoo käyttää 40-vuotiaana, niitä tulisi pakastaa 20.

Esimerkiksi Mehiläisessä munasolujen pakastuksesta tehdään sopimus kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Sen jälkeen jatkosäilytystä arvioidaan asiakkaan kanssa. Prosessi maksaa tuhansia euroja.

Munasolujen pakastamista suositellaan alle 35-vuotiaille. Toimintaa säätelee myös Suomessa hedelmöityshoitolaki. Varsinaista yläikärajaa ei munasolun käyttämiselle ole, mutta Foudilan mukaan yleensä yli 45-vuotiaille ei se enää onnistu.

Ensimmäinen pakastetusta munasolusta alkunsa saanut lapsi syntyi jo 1986. Munasolun pakastaminen ja hedelmöityshoidot eivät kuitenkaan takaa lasta. Prosessi on myös työläs ja kallis.

The American Society for Reproductive Medicinen mukaan yli 55-vuotiaiden naisten ei kannata hakeutua hedelmöityshoitoihin, koska riskit lisääntyvät.

Riskit kasvavat

Yli 35-vuotiailla naisilla on lisääntynyt riski raskauden komplikaatioihin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja raskausajan diabetekseen, sekä synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin, kuten runsaaseen verenvuotoon. Myös keisarileikkauksen tarve lisääntyy. American Pregnancy Association -raskausjärjestön mukaan 35–45-vuotiailla naisilla on myös suurempi mahdollisuus saada keskenmeno.

Itä-Suomen yliopistossa tehty väitöstutkimus arvioi iän ja muiden riskien yhteyttä raskausajan komplikaatioihin ja synnytystuloksiin neljässä eri riskiryhmässä. Yli 35 vuoden ikä ei sinänsä ollut merkittävä ongelma – ongelmien mahdollisuus kasvoi, kun ikään liittyi jokin muu riskitekijä, kuten raskausmyrkytys tai ylipaino. 

Lapsen saaminen niin sanotulla ”vanhemmalla iällä” voi olla myös etu, sillä 40–50-vuotias tuntee itsensä ja on jo tehnyt uraa. Taloudellinen vakaus auttaa myös lapsen kasvattamisessa.

Lue myös: Vaipanvaihtoon eläkeiällä – 72-vuotias synnytti esikoisensa Intiassa

Vanhempi äiti on kuitenkin tavallisesti eri elämänvaiheessa kuin muut saman ikäisten lasten vanhemmat. Isovanhemmat eivät todennäköisesti voi auttaa lapsen kasvattamisessa; lisäksi nelikymppisenä vauvan saanut äiti saattaa olla 60, kun lapsi saa opiskelupaikan yliopistosta. 

7:50img

Lähde: Usatoday.com, Tilastokeskus: Äidit tilastoissa 2016Mehilainen.fi

Tuoreimmat aiheesta

Raskaus