Hammaslääkäriliitto: Hampaiden hoitamatta jättäminen näkyy jo jopa teho-osastoilla

Hammaslääkäriliitto kertoo MTV Uutisille, että pelkästään koronan takia hoitokäyntejä on peruuntunut lähemmäs kaksi miljoonaa, ja patoutunutta kysyntää oli jo aiemmin. Liiton mukaan nuoria miehiä joutuu jopa teho-osastoille hoitamattomien hampaiden takia.

Kävimme Espoossa, jossa tilanne on kansallisesti katsottuna hyvä.

– Meillä on pulaa kaikista ajoista, tiivistää kaupungin ylihammaslääkäri Annamari Nihtilä.

Espoossa henkilöstön sairauspoissaolot ja henkilöstöpula ovat johtaneet siihen, että hammashoidon käyntejä on ollut peräti 10 000 kappaletta vähemmän tammi-kesäkuussa verrattuna vuoden takaiseen.

"Tämä on todella vakavaa"

Hammaslääkäriliitosta kerrotaan MTV Uutisille, että koko maassa korona-aikana on peruuntunut jo 1,8 miljoonaa hammashoidon käyntiä.

– Tämä on todella vakavaa. Ja täytyy muistaa, että korona ei ole ohi. Kyllä tämä hoitamattomuus tulee varmaan jatkumaan. Me emme ole oikeastaan päässeet näitä jonoja vielä purkamaan.

"On aika herätä totuuteen"

Kaupunki yrittää purkaa jonoja. Uusin keino on muuntokoulutus. Kaupunki muuntokouluttaa parhaillaan lähihoitajia hammashoitajiksi. Se ei kuitenkaan kaikkea ratkaise. Hammaslääkäriliitto nimittäin arvioi, että hoitovelka on jo sillä tasolla, että suomalaisten suissa muhii aikapommi.

– Kyllä pidän vakavana tätä tilannetta ja nyt on aika herätä tähän totuuteen siitä, että mitä siellä suomalaisten suissa muhii ja etenkin tässä näyttäytyy tämä polarisaatio, toteaa Henna Virtomaa, Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja.

Nuoria miehiä joutuu teho-osastolle hampaiden vuoksi

Asiantuntijan mukaan hoitamatta jättäminen näkyy jo jopa tehohoidossa. 

– Joka puolella Suomea yliopistosairaaloissa näyttäytyy se, että tehohoidon tarpeen määrä on lisääntynyt eli hammasperäisten infektioiden määrä on lisääntynyt ja selkeästi näkyy se, että siellä on edustettuna isosti nuoret miehet. Selkeästi osalla jonot vaikuttaa ja talous - hammashoito maksaa suhteessa muihin palveluihin niin paljon, sanoo Virtomaa. 

– Pään tai kaulan takia tehohoitoon joutuvista nuorista miehistä kaksi kolmesta joutuu teholle sen takia, että hampaat ovat huonossa kunnossa, toiminnanjohtaja jatkaa. 

Apua toivotaan suuremmista kela-korvauksista

Hammaslääkäriliitto toivoo, että hallitus vähintään kaksinkertaistaisi hammashoidon kela-korvaukset väliaikaisesti jonojen purkamiseksi. Espoossa tuetaan.

– Henkilökohtaisesti kannatan tätä ehdottomasti. Tämä olisi varmasti paras tapa tässä tilanteessa saada meidän molemmat sektorit mukaan näihin talkoisiin, Nihtilä toteaa. 

Minkä kokoinen joukko ei harjaa päivittäin lainkaan?

Yksi tehokas ja kustannusvaikuttava tapa lyhentää hoitojonoja on pestä hampaansa. Hammaslääkäriliiton mukaan yli 30-vuotiaista miehistä noin joka toinen pesee hampaansa korkeintaan kerran päivässä. 

– Me emme tarkalleen tiedetä, minkä kokoinen joukko ei harjaa päivittäin hampaitaan lainkaan.

Huoli koskee myös lapsia.

– On paljon tervesuisia lapsia ja se on hienoa. Sitten meillä on lapsia, joilla on muutama reikä ja sitten meillä on se joukko, jolla on tosi paljon reikiä. Polarisaatio näkyy lapsissa ja siellä myös anestesian tarve on merkittävässä roolissa ja kasvussa. Ylipäätänsä suun terveydenhuollossa on nähtävissä polarisaatio ihan selkeästi, niin kuin monessa muussakin asiassa yhteiskunnassamme, toteaa Virtomaa.

Lue myös:

    Uusimmat