Suomen jalkapallomaajoukkueen tuleva päävalmentaja Hans Backe on järjestyksen mies. Riskejä kaihtava Backe tavoittelee tasapainoa periruotsalaisesti keskustelemalla, ei kurinpitäjänä piiskalla käskyttäen.
Hän ei ryhdy uudistamaan peliä radikaalein opein. Ei, vaikka maajoukkueinfossa Helsingissä saman rakennuksen toisessa ravintolassa sijaitsee kuuluisa ”vallankumouspöytä”, jossa kerrotaan aikoinaan istuneen Neuvosto-Venäjän ykkösjohtajan V.I. Leninin.
Luottavaisen ja uteliaankin oloinen Backe toistaa medialounaalla pariin kertaan, mitä järjestys kentällä pelaajille merkitsee.
-Tärkeää on, että pelaajat tietävät, mitä he ovat kentällä tekemässä. Samalla joka pelaajan tulee tietää, mitä minä odotan häneltä, Backe sanoo.
Hän aloittaa tositoimissa maajoukkueen kanssa ensi tammikuun ulkomaanleirillä ja 1-2 maaottelussa. Sitä ennen joulukuussa Backe valitsee pelaajat ensimmäiseen maajoukkueeseensa.
Pelillä on oltava rakenne
Backen edeltäjä Mixu Paatelainen tuli tunnetuksi ns. joulukuusitaktiikastaan, jossa pelaajien kenttäryhmitys mukaili numerosarjaa 4-3-2-1. Paatelainen piti taktiikastaan jääräpäisesti kiinni ja sai heikon menestyksen takia potkut.
Backe ei tuijota numerosarjoihin, mutta pysyvää peli-identiteettiä hänkin valmentamaltaan joukkueelta vaatii. Se on tärkeää maajoukkueessa, johon pelaajat tulevat erilaisilla taktiikoilla pelaavista seurajoukkueista.
-Maajoukkueessa on rajallisesti aikaa hioa peliä, joten meillä on oltava selkeä kuva, miten pelaamme. Pelin rakenteen on oltava selvillä, sitä on harjoiteltava.
Hän ottaa esimerkiksi Islannin. Ensi vuoden EM-kisapaikallaan koko jalkapalloilevan Euroopan ällistyttänyttä kääpiömaata valmentaa ruotsalainen Lars Lagerbäck, jonka menetelmät Backe luonnollisesti tuntee.
-Islannin harjoituksista 80 prosenttia on perusjuttujen opettelemista. Pelin organisointia puolustuksen kautta ja joitakin hyökkäyskuvioita.
Englantilaisen Roy Hodgsonin johdolla Suomi karsiutui täpärästi vuoden 2008 EM-lopputurnauksesta.
-Hodgson organisoi joukkueen pelin, ja se oli avain tuloksiin. Joka pelaaja tiesi pelikaverinsa vahvuudet.
-Toki meidän on oltava maajoukkueessa joustavia, viilattava peliämme vastustajan mukaan, Backe myötäilee.
Valmentajana ei suuria eleitä
Itseään Backe arvioi valmentajaksi hiljaisemmasta päästä.
- Minua tuskin näkee ryntäilemässä ja ulvomassa sivurajan tuntumassa.
Hän kehuu tilapäisvalmentaja Markku Kanervan tekemää työtä. Suomi voitti Kanervan johdolla neljästä viimeisestä EM-karsintapelistään kaksi ja pelasi kaksi tasan.
-Se oli heikon alun jälkeen kova suoritus.
Backe julkistaa maajoukkueen apuvalmentajansa marraskuun puoliväliin mennessä. Hän kertoo keskustelleensa yhdeksän jalkapalloliigan valmentajan kanssa ja nähneensä liigaa kaksi ottelua.
-Minun on nähtävä ehdottomasti enemmän kotimaan liigan pelejä. Tällä kokemuksella en voi sen pelitempoa arvioida.
Nykyisten maajoukkuepelaajien kanssa hän kävi neuvonpitoa EM-karsinnat päättäneen Pohjois-Irlanti-pelin jälkeen.
-Pelaajien asenne oli hyvä. Itsestäni voin sanoa, että olen tehtävään motivoitunut, Backe lupaa.