Julkkiskokki Hans Välimäki sohaisi ampiaispesää ehdottamalla sunnuntailisien poistoa.
Välimäki puhui asiasta MTV3:n Huomenta Suomessa keskiviikkona. Katso keskustelu ylläolevalta videolta!
Välimäen mukaan sunnuntaiden tuplapalkka on muinaismuisto, josta olisi aika luopua. Välimäki ehdotti tilalle muita kannustimia väläyttäen tippauskulttuurin tuomista Suomeen.
MTV Uutisten lukijat eivät lämpene ehdotukselle. MTV.fin nettiäänestyksessä 70 prosenttia vastusti Välimäen ideaa.
1502 sunnuntailisät
MTV Uutisten Facebook-sivuilla keskustelu aiheesta kirvoitti satoja kommentteja, joista osa oli hyvinkin kärkeviä. Välimäkeä muistettiin muun muassa siitä, että normaalia korkeampaan palkkaan on olemassa painavia syitä sunnuntaisin.
”Ainuttakaan sunnuntaituntia en tule tekemään, jos lisä poistuu. Yhteiskunta pyörii yleisesti kuitenkin arkityöläisten ehdoilla. Ne, jotka sunnuntailisien poistoa vinkuvat, eivät takuulla ole tehneet vuosikausia kolmivuorotyötä ja menettäneet siinä samalla sosiaalista elämäänsä.” – Tuulia
”Kyllä, heti vaan lisät pois. Mutta ensin nostetaan näiden pienipalkkaisten naisihmisten peruspalkka siihen, mitä se olisi lisien kanssa. Kaikki keillä on rahaa taskut täynnä, ovat valmiita ottamaan myyjiltä, hoitajilta ja ravintolatyöntekijöiltä lisät pois. Kyllä oksettaa!” – Erika
”Kyllä, heti vaan lisät pois. Mutta ensin nostetaan näiden pienipalkkaisten naisihmisten peruspalkka siihen, mitä se olisi lisien kanssa"
Ymmärtäjiäkin Välimäelle löytyi.
”Sunnuntailisät lienee peruja kristinuskosta, jonka mukaan sunnuntai on lepopäivä. Nyt kun kirkosta erotaan kilpaa ja kirkko etääntyy valtiosta, olisi aika päivittää myös työaikakäytännöt. Varsinkin kun putiikki kuin putiikki alkaa olla auki päivittäin, ja jotkut jopa 24/7.” – Vee
”Tämä on ainoa tapa saada ravintolat myös sunnuntaisin ja pyhäpäivisin kannattaviksi, joten kannatan ehdottomasti. Nyt tarjonta on käytännössä olematonta. Ei muuta kuin kokeilemaan, ei se toimivuus muulla tavoin selviä.” – Tero
Ei Amerikan-mallille
Tippauskulttuurin tuominen Suomeen oli selvästi vieras ajatus monelle. Facebook-kommenteista paistoi se, että tarjoilijan palkan tulee tulla ravintoloitsijan pussista, ei asiakkaan.
”Yritys maksakoon palkan työntekijälle. En ryhdy tipillä hoitamaan laiminlyötyjä palkkoja. Vai pitäisikö kaupassa tipata loistavalle myyjälle, verotoimistossa hyvälle asiakaspalvelijalle, parturissa parturille, taksissa kuskille tai koulussa hyvälle opettajalle?” – Matti
”Ravintoloiden hinnat ovat jo nyt ihan kipurajalla, joten en usko, että monikaan antaisi vielä tippiä päälle. Mikäli tällainen kulttuuri tulisi, pitäisi hintoja laskea myös.” – Siru
”On muitakin aloja, joissa työskennellään sunnuntaisin. Miltä kuulostaa tippien antaminen sairaalassa?” – Markku
”Tippikulttuuria ei Suomeen tule, ellei Hansvilivili suostu puolittamaan ruoka-annostensa hintaa, jolloin sitä tippiä olisi varaa antaa.” – Leo
”Mitä tippikulttuuria Hans Välimäki tarkoittaa? Yhdysvaltain malliako, ei missään nimessä! Siellä ei ole tippikulttuuria vaan palkanmaksua, jossa odotetaan asiakkaan maksavan palkkaa, eli "tippiä", jolla tarjoilija eläisi.” – Šeida
Tippauksen ymmärtäjät olivat harvassa.
”Hyvä idea. Palkan perusosan päälle kannustimet. Prosenttipalkkio kokonaismyynnistä ja tipit takaisin. Pelkkien lisien vienti tässä maassa lopettaa tarjoilutyön lopullisesti. Laskuun minimitippi, jota asiakas voi korottaa halutessaan. Reilun kaupan meininkiä myös palveluhenkilökunnalle.” – Pasi