Harris pani yhdellä teolla Trumpin taskuunsa heti väittelyn alussa, asiantuntija arvioi: "Ei pelkästään kätellyt"

Harris ja Trump ottivat yhteen ensimmäisessä vaaliväittelyssä 7:17
Katso Benita Heiskasen arvio tentistä tästä.

Vaaliväittely oli odotettua suurempi onnistuminen Kamala Harrisille, arvioi MTV:lle Turun yliopiston professori Benita Heiskanen.

Harris teki heti väittelyn aluksi jotain, millä hän sai Donald Trumpin takataskuunsa.

Hän ei pelkästään kätellyt, vaan sanoi nimensä. On sanomattakin selvää, että he tunsivat toisensa nimeltä, ei olisi tässä vaiheessa tarvinnut. Mutta hän ilmoitti oman päättäväisyytensä ja määräsi kaapin paikan, Heiskanen arvioi.

Trumpin vuoden 2016 presidentinvaalien vastaehdokas Hillary Clinton oli kannustanut Harrisia menemään Trumpin ihon alle. Hän onnistui siinä Heiskasen mukaan yllättävän hyvin, vaikka taktiikka oli varmasti tiedossa Trumpin tiimille.

Heiskasen mukaan televisiotentti oli yksi parhaimmin järjestettyjä pitkään aikaan. Harris hallitsi tentin läpi asiakysymyksiä ja retoriikkaa, vaikka sortuikin liioittelemaan Trumpin aborttikieltonäkemyksiä. 

Juuri aborttikysymyksen osalta Heiskanen arvioi kuitenkin Harrisin olevan erittäin vahvoilla.

Uutiskanava CNN järjesti heti tentin jälkeen pikakyselyn, johon osallistuneista 24 sitoutumattomasta peräti 22 ilmoitti tentin jälkeen äänestävänsä nyt Harrisia.

– Yksityiskohdilla, asiakysymyksillä ja vahvalla retoriikalla voitti tämän matsin, Heiskanen näkee.

Tuoko Swiftin päätös nuoret äänestämään?

Trump sai yhden lisäiskun vyön alle, kun kenties maailman tämän hetken suosituin pop-artisti Taylor Swift ilmoitti julkisesti äänestävänsä Harrisia. 

Tutkija Maria Lindén kertoi STT:lle, että tämä oli Harrisille jopa merkittävämpää kuin mitä yön väittelyssä tapahtui.

– Vaalijärjestelmästä johtuen demokraatit tarvitsevat aina enemmän ääniä kuin republikaanit voittaakseen vaalit. Ja nimenomaan nuorten äänet ovat hyvin ratkaisevia, he eivät aina äänestä niin paljon ja olleet tympääntyneitä Lähi-idän politiikkaan. 

– Jos heidät saadaan mobilisoitua (Swiftillä), sillä on iso merkitys Harrisin kannalta.

 

Lue myös:

    Uusimmat