Härski huijaus toi mittavan pannan yleisurheilun olympiamitalistille

Pikajuoksija Luguelin Santos on saanut kolmen vuoden kilpailukiellon. Yleisurheilun etiikkaa valvova Athletics Integrity Unit totesi juoksijan syyllistyneen ikänsä väärentämiseen.

Santos voitti 400 metrin kultaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 2012. Kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa. Juoksijan käyttämän passin mukaan hän oli syntynyt 12. marraskuuta vuonna 1993, mutta oikea syntymäpäivä oli vuotta aiemmin. Tutkinnassa Santos myönsi käyttäneensä väärennettyä passia päästäkseen mukaan kisoihin yli-ikäisenä.

AIU:n mukaan Santos ilmoitti itselleen kilpailuissa väärän iän aina vuoteen 2017 saakka. Vuonna 2018 Santos alkoi kuitenkin ilmoittaa syntymävuodekseen 1992, mikä oli kirjattu hänen tuona vuonna myönnettyyn passiinsa.

Kolmen vuoden kilpailukiellon lisäksi Santos Aquino määrättiin menettämään nuorten MM-kultansa. Kilpailussa toiseksi juoksi Yhdysvaltojen Arman Hall.

– Tutkinnassa on paljastunut järkyttävää huijausta, iän väärentämistä, joka on vaikuttanut nuorten yleisurheilun tuloksiin korkeimmalla tasolla. Tässä tapauksessa nuorten maailmanmestari kruunattiin väärin perustein, mikä vei todelliselta mestarilta hänen kunnian hetkensä, AIU:n johtaja Brett Clothier sanoi tiedotteessa.

Santos on tehnyt merkittävän uran pikajuoksussa. Samana vuonna nyt menettämänsä nuorten MM-kullan kanssa Dominikaanisen tasavallan juoksija rynni uransa suurimpaan saavutukseen voittamalla samalla matkalla hopeaa Lontoon olympialaisissa. Tuon mitalin Santos saa pitää.

Vuonna 2013 hän juoksi pronssille MM-kisoissa Moskovassa ja vielä vuonna 2021 hän saavutti hopeaa sekaviestissä Tokion olympialaisissa. Lisäksi hänellä on yksi kulta ja kaksi hopeaa Pan-Amerikan kisoista.

Nyt 31-vuotias juoksija on ollut väliaikaisessa kilpailukiellossa tutkinnan ajan. Hänen kilpailukieltonsa päättyy 10. maaliskuuta 2026.

Lue myös:

    Uusimmat