Härski käpälöinti jatkui vuosia – liitto kehitteli käsittämättömän selityksen

Yhdysvaltalainen ampumahiihtäjä Joanne Reid joutui kestämään seksuaalista ahdistelua vuosia maajoukkueen tshekkiläiseltä suksihuoltajalta. 

Tapauksesta kertoo uutistoimista AP. Kun Reid ilmoitti asiasta Yhdysvaltain ampuhiihtoliitolle, oli hänen saamansa vastaus häkellyttävä. Seksuaalinen ahdistelu sivuutettiin sanomalla, että se on vain osa miesten kulttuuria Euroopassa.

Reidin joukkuekaveri Deedra Irwin joutui suojelemaan Reidiä jatkuvasti. Irwin kuuluu yhdysvaltain kansalliskaartiin, ja vasta kun hän kertoi armeijassa esimiehilleen asiasta, häirintään lopulta puututtiin. Reid oli itse ilmoittanut tapauksesta kaksi vuotta aikaisemmin ampumahiihtoliitolle.

Puolentoista vuoden tutkimuksien tuloksena selvisi, että tshekkiläinen suksihuoltaja Petr Garabik oli syyllistynyt jatkuvaan seksuaaliseen häirintään Reidiä kohtaan. Hänet asetettiin puoleksi vuodeksi toimintakieltoon ja hän on eritysvalvonnassa tämän vuoden loppuun asti.

Tutkimuksissa todettiin, että Garabikin käytöksestä tiedettiin USA:n ampumahiihtojoukkueen sisällä, mutta sille ei tehty mitään. 

Garabik itse kielsi seksuaalisen häirinnän.

– En ole koskaan tehnyt kenellekään mitään ilman heidän hyväksyntäänsä, ja vitsit ja vihjailut eivät olleet koskaan seksuaalista painetta. Me nauroimme aina niistä asioista, ja tarkoitan sillä muita joukkueen jäseniä, Garabik sanoi.

Kuuden vuoden painajainen

Safesportin tekemässä tutkintaraportissa kerrottiin kuitenkin täysin muuta, kuin mitä Garabik väitti. Kaikki alkoi vuonna 2016, kun tshekkiläishuoltaja kosketteli ja kommentoi jatkuvasti maajoukkueen noussutta 20-vuotaista Reidiä epäsovinnaisesti.

Vuoden 2017 maaliskuussa Garabik oli ilmaantunut Reidin hotellihuoneeseen humalassa. Huoltaja oli työntänyt Reidin huoneen sisään, pitänyt häntä aloillaan ja yrittänyt suudella. Huonetoveri oli kuitenkin tullut Reidin avuksi ja saanut Garabikin pois hänen kimpustaan.

Vuonna 2019 maajoukkuevalmentaja otti Reidin pois Garabikin huollosta vastaavista urheilijoista ja nuhteli huoltajaa. Se ei auttanut. Vain kaksi päivää myöhemmin Garabik puristi Reidin takapuolta samalla kun halasi häntä ennen kilpailua.

Vielä vuonna 2021 Garabikin touhu jatkui. Hän kertoi Reidille, että ylähyllyllä oleva paketti on hänelle ja nosti urheilijan ylös pitämällä toista kättä tämän haarovälissä.

Lopulta SafeSportin tutkinnan tulos sai asioihin vauhtia ja Garabik lopulta hyllytettiin, ainakin määräajaksi.

Vaikka Garabik sai rangaistuksen, niin sai myös kuusi vuotta kärsinyt Reid. USA:n ampumahiihtoliitto teki muutoksia maajoukkuevalintoihinsa viime toukokuussa eli kuusi kuukautta sen jälkeen, kun Safesport julkaisi raporttinsa tapahtuneesta. Niiden seurauksena Reid oli tiputettu maajoukkueesta alustavasta ryhmästä ulos.

Reid joutui osallistumaan tämän jälkeen karsintakilpailuihin, eikä kehenkään muuhun kohdistunut muutoksia maajoukkueessa. Liiton toiminta oli liikaa ja hän jättäytyi maajoukkueesta sivuun.

– He kohtelivat minua kuin tuhmaa 9-vuotiasta. Ei mitään mahdollisuutta, että olisin laittanut maajoukkuepaidan päälle ja edustanut heitä maailman tasolla, Reid kommentoi. 

Yhdysvaltain ampumahiihdon pomo Jack Gierhart kiistää, että Reidille olisi kostettu hänen Garabikia kohtaan tekemän seksuaalisen häirintä ilmoituksen takia.

Lue myös:

    Uusimmat