Entinen matemaatikko Kareem Carr aiheutti Twitterissä raivoa väittämällä, että ”2+2=5”. Popular Mechanics -lehdelle antamassaan haastattelussa hän kehottaa ihmisiä pitämään mielessä sen, mitä matematiikka käsitteellistää.
Kareem Carr, biostatistiikan tohtoriopiskelija Harvardin yliopistosta, sai Twitterissä aikaiseksi melkoisen metakan, kun hän nosti esiin kiistanalaisen yhtälön.
”Kaikki, mitä sinun pitää tietää yhtälöstä ”2+2=5”. Entisenä matemaatikkona, minulla on sananen sanottavanani”, Carr aloitti pikaviestiketjunsa, joka on kerännyt satoja kommentteja ja tuhansia tykkäyksiä.
Carr totesi, että matemaattiset väitteet, kuten että 2+2=4, ovat abstraktioita, yleistyksiä jostakin. Vastaavia yhtälöitä tulisi hänen mukaansa aina tarkastella osana taustalla vaikuttavaa todellisuutta. Kun numeroilla mallintaa todellista maailmaa, tulisi siis ottaa huomioon se, mitä numerot edustavat eikä luottaa sokeasti tuttuihin sääntöihin.
Carr antaa esimerkin. Jos kukon ja kanan pistää yhteen vuodeksi, tulee kahdesta vuodessa kolme – siis 1+1=3. Jos ketun ja kanan jättää hetkeksi kaksin, tulee summasta yksi – eli 1+1=1.
”Joten kun joku kertoo minulle, että ”2+2=5”, kysyn aina lisää yksityiskohtia sen sijaan, että sivuuttaisin hänet idioottina, sillä kenties hän puhuu kanoista ja käykin ilmi, että noin kanat toimivat”, Carr kirjoittaa.
Raivokkaiden vastalauseiden lisäksi Carr saa ymmärrystä väitteelleen. Twiittiketjua kommentoinut David Dennis huomauttaa, että esimerkiksi 2 solua + 2 solua = 5 solua, jos yksi soluista jakaantuu kahtia ja yksi kuolee.
”Vaihtoehtomatikalle” on tarvetta nykymaailmassa
Popular Mechanicsin haastattelussa Carr sanoo, että kiistanalaiselta tuntuvalle ajattelulle on tarvetta, sillä muunnamme lähes kaiken tiedon numeromuotoon. Sovelluksen keräävät numeroiksi muodostettua dataa esimerkiksi siitä, millaisista vaatteista tai ruoasta pidämme.
Todellisuudessa esiin nostettu yhtälö ei olekaan erityisen kiistanalainen kuin juuri Twitterin kaltaisessa kärjekkäässä ympäristössä, Carr sanoo. Kokonaisluvut – eli arkipäiväiset luvut, joilla ilmoitetaan kohteiden lukumäärä – eivät ole välttämättä ”luonnollisesti esiintyviä”. Esimerkiksi negatiivisilla kokonaisluvuilla, kuten vaikkapa luvulla -10, on käyttöä lähinnä matematiikassa.
Carr sanoo lehdelle, että on aina ollut kiinnostunut siitä, miten ”puhdas” matematiikka on vuorovaikutuksessa tosielämään. ”Puhdasta” matematiikkaa opiskellessaan hän turhautui abstraktioihin ja ihmisten tekemiin virheellisiin päätelmiin, minkä vuoksi hän käänsi uransa suunnan kohti biostatistiikkaa. Carr muun muassa analysoi potilaiden geeninäytteitä ja etsii syövän merkkejä.
2 + 2 = 5 on tullut monelle tutuksi George Orwellin klassikodystopiasta 1984, jossa ihmiset hyväksyvät kaiken, mitä Isoveli sanoo – myös kyseisen yhtälön. Viime aikoina kulmia nostattava yhteenlasku on nostettu esimerkiksi länsimaiden ylivallasta, imperialismista ja kyvyttömyydestä haastaa omia ajattelutapojaan.
Lue myös: Visainen tehtävä villitsee somessa: Kuinka 45-senttisessä pizzassa voi olla enemmän syötävää kuin kahdessa 30 sentin pizzassa?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Popular Mechanics, Kareem Carr/Twitter, The Post Millenial