Siniset kannattaa edelleen sosiaali- ja terveysuudistusta. Sinisten Simon Elon mukaan ryhmä kävi rapsakan keskustelun.
Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elon mukaan hallitus esittää sote-uudistuksen valinnanvapauteen ratkaisuksi EU:n oikeusvarmuusmenettelyä eli niin sanottua kevyttä notifikaatiota huomisessa vastineessaan. Elon mukaan oikeusvarmuusmenettely pitää uudistuksen edelleen käynnissä eikä hänen ymmärryksensä mukaan estä lain voimaantuloa.
– Katson, että tältä osin voisimme olla selvillä vesillä, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunta lopulta siihen ottaa tietysti kantaa, Elo sanoi sinisten ryhmäkokouksen jälkeen.
"Olen ymmärtänyt, että kevyt notifikaatio on se ratkaisu"
Perustuslakivaliokunta edellytti lausunnossaan, että valinnanvapaudelle on saatava riittävä varmuus EU-oikeudellisesta näkökulmasta. Myös kevyt notifikaatio edellyttää Elon mukaan kirjelmöintiä EU:n komissiolle.
– En ole mikään EU-oikeuden asiantuntija enkä pysty ottamaan kantaa kuin siltä osin, mikä on ministeriön vastineessa, Elo täsmensi.
– Näin olen ymmärtänyt, että kevyt notifikaatio on se ratkaisu, jolla tähän vastataan. Olen tyytyväinen siihen, että vastineessa pystytään antamaan kattava ja tyydyttävä vastaus siihen, miten tässä voidaan edetä. Nyt tämä on valiokunnasta kiinni.
Hän sanoo ryhmänsä käsityksen olevan se, että menettely näyttää mahdolliselta etenemistavalta valinnanvapaudessa.
Professori Juha Raitio tyrmäsi ajatuksen kevytnotifioinnista Demokraatin haastattelussa. Hänen mukaansa "kevytnotifikaatio" on vain notifikaatioprosessin oikeudellinen alkuvaihe, eikä näin tosiasiassa tarjoa toista vaihtoehtoa notifikaatiomenettelylle.
Kaksi sinistä vastustaa, yksi kahden vaiheilla
Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee vasta huomenna hallituksen vastinetta valinnanvapaudesta, vaikka sinisten ryhmässä se on ollut esillä jo tänään. Valiokunnassa on tänään ollut kuultavana hallituksen vastine maakuntien perustamisesta.
Sinisten ryhmäpuheenjohtaja Simon Elo kutsui eduskuntaryhmän koolle, koska kolme sinisten kansanedustajaa esitti epäilyksensä hallituksen sote-mallista, ja erityisesti valinnanvapaudesta.
Vesa-Matti Saarakkala ja Pentti Oinonen sanoivat suoraan, etteivät he aio äänestää esityksen puolesta. Myös Martti Mölsä on ollut valinnanvapaudesta kahden vaiheilla.
Iltakokouksia väläyteltiin
Perustuslakivaliokunta vaatii hallituksen sote-malliin kymmeniä muutoksia. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on vain muutama päivä aikaa käsitellä niitä. Sinisten ryhmä katsoo, että jäljellä oleva aika riittää sote-uudistuksen valmistumiseen.
Se vaatii Elon mukaan muun muassa iltakokouksia.
– Kaikki ymmärtävät, että aikataulu on tiukka, Elo sanoi.
Simon Elo painotti tiedotustilaisuudessa sitä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunnassa saa tapahtua tarkoituksenmukaista jarruttamista. Valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd) syytettiin viime vuonna valiokuntatyön jarruttamisesta kovin sanoin.
Ennen sinisten hätäkokousta MTV Uutisten politiikan toimittaja Jussi Kärki sanoi, ettei eduskunnan jäljellä oleva aika riitä millään soten läpiviemiseen.
– Se pysähtyy ja pihinä vaimenee pikku hiljaa. Tässä tulee esteitä matkalle. Aikataulu on yksi niistä, ei perustuslakivaliokunnan valtavia muutoksia voi ehtiä tekemään, Kärki sanoi ennen kokousta.
Kärjen mukaan sotea ei tällaisella valinnanvapausmallilla tule. Muun muassa EU-oikeusvarmuuden, tietosuojan ja valinnanvapauden rahoittamisen kanssa on liian suuria ongelmia.
Uutista päivitetty kello 13.37.