Euroopan unionin komissio teki tiistaina esityksen EU:n kehitysvarojen ohjaamisesta kumppanimaiden sotiaalliseen koulutukseen. Myös Suomen tukema esitys on herättänyt runsaasti huomiota.
Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala julkaisi avoimen kirjeen Suomen tuoreelle kehitys-ja ulkomaankauppaministeri Kai Mykkäselle (kok.). Hautala kirjoittaa olevansa huolestunut siitä, että Suomi on ollut yksi EU-maista, jotka ovat "painostaneet komissiota EU:n kehitysyhteistövarojen siirtämiseksi kumppanimaiden sotilaalliseen vahvistamiseen".
– Kun otetaan huomioon, että Suomen hallitus on vuosi sitten tehnyt historiallisen jyrkkiä leikkauksia kehitysyhteistyön rahoitukseen, se olisi nyt ajamassa lisäleikkauksia EU:n kautta, Hautala kirjoittaa.
Hautala myös nostaa esille, että komission tiistaina tekemä esitys olisi ristiriidassa Lissabonin sopimuksen artikla 41, kohdan 2 kanssa. Artiklan mukaan EU:n budjettia ei tule käyttää sotilaallisiin tai puolustukseen liittyviin menoihin.
– Miksi Suomen hallitus haluaisi venyttää EU-oikeutta kyseenalaiseen suuntaan? Kolmansien maiden sotilaallisen toimintakyvyn tukemiseen on olemassa rahoitusmekanismeja, kuten Athene, jota nytkin käytetään Malin ja Somalian sotilasvoimien kouluttamisessa, Hautala kirjoittaa.
– Varojen siirtäminen kehitysyhteistyöstä on lyhytnäköistä ja EU:n sekä Suomen kansainvälisten sitoumusten vastaista.
Komission esitys on saanut laajaa huomiota. Esimerkiksi yhdysvaltalainen talouslehti Financial Times julkaisi esityksestä sunnuntaina uutisen otsikolla "Bryssel antamassa rauhanrakentamiseen tarkoitettua varoja asevoimille". Lehden mukaan EU:n aikeet yhdistää kehitysyhteistyötä ja turvallisuuspolitiikkaa on huolestuttanut monia lakimiehiä.
Helsingin Sanomat kertoi tiistaina nähneensä kirjeen, jonka mukaan Suomi on tukemassa komission linjaa. Suomi yhdessä yhdeksän muun EU:n jäsenmaan kanssa painostaa komissiota yhteiskirjeellä, jotta komissio tekisi nopeasti toimia epävakaiden maiden vakauttamiseksi.
Europarlamentaarikko Hautala toteaa kirjeessään, että kehitysyhteistyövaroihin on kohdistunut monelta suunnalta paineita erityisesti Eurooppa koskettaneen pakolaiskriisin takia.
– Siirtolaisvirtoihin ja turvallisuuteen voidaan vaikuttaa vain puuttumalla pohjimmaisiin syihin, köyhyyteen, korruptioon ja huonoon hallintoon. Näihin tarvitaan juuri kehitysyhteistyön keinoja, Hautala toteaa.