Heikki Hurstin ruoka-apu vaarassa loppua parin kuukauden sisällä – "Olkapäälle taputtelijat sanovat, että yritä jaksaa"

Heikki Hursti joulukuussa 2017
Heikki Hurstin mukaan ruoka- ja vaateavun loppuminen vaikuttaisi tuhansien vähävaraisten elämään. Lehtikuva
Julkaistu 23.01.2018 06:45
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Suomen tunnetuimman ruoka-avun jakajan Heikki Hurstin ääni on vakava. Kalliossa toimivan Hurstin Valinnan ovet ovat vaarassa sulkeutua parin kuukauden sisällä, jos avustustoiminnan rahoitusta ei saada nykyistä vakaammalle pohjalle.

Heikki Hurstin mukaan tilanteeseen on ajauduttu rahalahjoitusten ja kaupungin avustuksen pienenemisen vuoksi. Hurstin mukaan Helsingin kaupunki laski muutama vuosi sitten Kallion Helsinginkadulla sijaitsevan toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämänsä vuosiavustuksen 150 000 eurosta 100 000:een euroon.

Aukkoa on jouduttu paikkaamaan rahalla, joka on tarkoitettu ruoan ja tarpeiden hankkimiseen vähäosaisille. Koko toiminta perustuu vapaaehtoisille lahjoituksille.

– Se on tehnyt meille suuren loven, koska siitä (sosiaaliviraston tuesta) maksettiin vuokraa ja sähköjä. Nyt emme ole pystyneet maksamaan siitä kokonaan edes vuokraa.

Heikki Hurstin mukaan ruokaa riittää kyllä jaettavaksi, mutta vaarassa ovat toiminnan tarvitsemien tilojen rahoitus ja itse toiminnan pyörittäminen. Järjestön omistama Mellunmäessä sijaitseva toimintakeskus on laitettu myyntiin jo viime vuoden puolella.

Keskuksen tilat ovat käyneet ahtaaksi nykyisenlaajuiseen toimintaan. Hurstin mukaan keskuksen myynnin jälkeen yhdistys joutuu joka tapauksessa etsimään uudet tilat lahjoitusten varastoimiseen.

– Mellunmäki on ollut varastona äärettömän huono logistiikkatiloja ajatellen. Sen kanssa on mennyt hyvin niin kauan kun tavaraa on ollut vähemmän. Iloisella mielellä otan tavaraa vastaan, mutta jonnekin ne pitää varastoida.

Vaikuttaisi tuhansien elämään

Heikki Hurstin mukaan ruoka- ja vaateavun loppuminen vaikuttaisi tuhansien vähävaraisten elämään. Jokaisessa ruokajaossa käy nykyisin noin 2700 ihmistä. Maanantaisin vaatejaossa käy muutamia satoja ihmisiä.

Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä kasvoi tasaisesti useita vuosia, mutta vuoden verran määrä on Hurstin mukaan pysynyt suurin piirtein samana. Ruokajonossa seisoo esimerkiksi työttömiä, eläkeläisiä, opiskelijoita ja syrjäytyneitä.

– Luulen, että se (avun loppuminen) tekisi näille ihmisille aika isonkin loven. Ihmiset kiittävät ja sanovat, että en tiedä, miten eläisin, jos teitä ei olisi. Se on aika kovasti sanottu, Hursti kertoo.

Heikki Hursti soimaa myös poliitikkojen puheita, joita hän on kuunnellut vuosien ajan säännöllisesti etenkin Linnan juhlissa ja erilaisissa tapahtumissa.

Heikki Hursti ihmettelee esimerkiksi sitä, miksi valtion varoista liikenee urheilun tukemiseen miljoonia, mutta vähävaraisten tarvitsemaan ruokaan euroja ei heru.

– Olkapäälle taputtelijoita on kymmeniä, jotka sanovat, että teette todella hyvää työtä ja yritä jaksaa. Rohkaisut ovat jääneet siihen.

Teille on toivoteltu jaksamisia, mutta miten jaksatte?

– Kiitos kysymästä. Kyllä se vaikuttaa ainakin minun yöuniini. Mietin koko ajan, että miten toiminta jatkuu ja miten voisimme olla avuksi näille ihmisille. Tässä no myös 25-30 vapaaehtoista, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana. Heidänkin kohdallaan kyseessä on sosiaalinen kanssakäyminen ja eräänlainen vertaustuki. Tässä on monia seikkoja, jotka pistävät miettimään, Hursti summaa tilannetta.

Ensimmäisenä Hurstin avustustoiminnan vaikeasta tilanteesta kertoi Apu.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa