Heikki Lampelan väkivaltarikosjutussa tuomio – miten käy asianajajanoikeuksille?

32035346
Tyttöystävä Hanna Kärpänen ja asianajaja Heikki Lampela oikeudessa 11.11.2015.Lehtikuva
Julkaistu 25.11.2015 01:26

MTV UUTISET - STT

Käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa julkkisasianajaja Heikki Lampelan väkivaltarikosjutussa.

Lampelaa syytetään uhkailusta ja kahdesta pahoinpitelystä, joissa kaikissa uhrina oli hänen naisystävänsä Hanna Kärpänen.

Syyttäjän mukaan Lampela muun muassa kuristi ja löi naista sekä sylki tämän kasvoille hotellissa ja mökillä. Syyttäjä katsoo, että Lampelalle pitäisi tuomita ehdollista vankeutta.

Lampela on kiistänyt syytteet, mutta kieltäytynyt muuten kommentoimasta tapausta. Hän on sanonut STT:lle, ettei puhu asiasta edes kuolinvuoteellaan.

Myös Lampelan naisystävä vaikeni tapahtumista oikeudenkäynnissä pari viikkoa sitten.

Syyttäjä Tapio Mäkinen vetosi sen tähden muun muassa naisen aiempiin kertomuksiin, hätäpuhelutallenteeseen ja radiohaastatteluun. Perheissä tapahtuvat väkivaltajutut ovat nykyään yleisen syytteen alaisia eli niiden päätyminen oikeuteen ei riipu uhrin tahdosta.

Epäillyistä pahoinpitelyistä ensimmäinen tapahtui noin vuosi sitten Espoossa ulkona kadulla ja sisällä hotellihuoneessa. Toinen tapahtui toukokuussa Lampelan huvilasaaressa Espoon edustalla.

Syyttäjän mukaan Lampela myös yritti estää naista tekemästä rikosilmoitusta ja puhumasta tapahtumista poliisille. Lampela oli pitänyt kädessään veistä ja uhannut viiltää naisen kurkun auki, jos tämä tekee rikosilmoituksen, haastehakemuksessa sanotaan.

Asianajajaliitto tuntee tapauksen

Asianajajaliitossa ollaan tietoisia Lampelan rikosasiasta. Liiton hallitus vei tapauksen jo kesällä liiton yhteydessä toimivan itsenäisen valvontalautakunnan käsiteltäväksi.

Valvontalautakunta voi huomauttaa tai varoittaa asianajajaa tai määrätä tälle seuraamusmaksun. Jos asianajajan toiminta katsotaan oikein moitittavaksi, asianajaja voidaan erottaa liitosta, jolloin hän ei saa enää käyttää asianajajan ammattinimikettä.

Valvontalautakunta ratkaisee Lampelan tapauksen vasta, kun rikosasiasta on olemassa lainvoimainen tuomio.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos