Heikkoja jäitä saa varoa koko maassa

Marraskuun alkupuolen pakkaset jäädyttivät pieniä ja keskisuuria vesistöjä etelästä Lappiin asti.
Julkaistu 01.12.2016 14:48

MTV UUTISET - STT

Heikkoja jäitä tulee varoa koko maassa, varoittaa Suomen ympäristökeskus Syke. Sen mukaan kantavan jääpeitteen arviointi on vaikeaa suuren alueellisen vaihtelun vuoksi. Jään paksuuden erot vesistön eri osissa, kuten ranta-alueilla ja selkävesillä, ovat suuria.

Marraskuun alkupuolen pakkaset jäädyttivät pieniä ja keskisuuria vesistöjä etelästä Lappiin asti. Marraskuun puolivälissä lauhtunut sää on kuitenkin sulattanut jäitä maan etelä- ja keskiosassa ja heikentänyt niitä paikoin myös pohjoisessa.

– Jäällä liikkuessa tulee aina varmistua, että jää on tarpeeksi paksua koko kulkumatkalla, muistuttaa hydrologi Johanna Korhonen Sykestä.

Marraskuun viimeisenä päivänä jäätä mitattiin pohjoisosissa enimmillään 25 senttimetriä. Maan keskiosassa jäätä oli pääosin alle 15 senttimetriä. Selkävesien jäätyminen vaatisi pidemmän tai kovemman pakkasjakson sekä tyynen sään. 

Jokien vedenpinnat laskussa

Syken mukaan pakastuva sää on laskenut jokien vedenkorkeuksia marras-joulukuun vaihteessa. Laskun ennustetaan jatkuvan ainakin joulukuun ensimmäisellä viikolla. Suurten järvien vedenkorkeudet ovat edelleen ajankohdalle tyypillistä keskitasoa alempana Lounais-Suomessa ja hieman keskitasoa alempana Etelä- ja Keski-Suomesta aina Kainuuseen asti. 

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa noin asteen tavanomaista matalampi, Pohjois-Lapissa puolestaan asteen tavanomaista korkeampi. Marraskuun alin lämpötila, -24,7 astetta, mitattiin Sodankylässä. Ylin lämpötila, +8,5 astetta, puolestaan mitattiin Porissa ja Lumparlandissa Ahvenanmaalla.

Lunta satoi marraskuun alkupuolella jopa enemmän etelässä kuin pohjoisessa. Syys-marraskuu taas oli keskilämpötilojen osalta lähellä tavanomaista maan etelä- ja keskiosassa. Lapissa oli 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Keski- ja Pohjois-Lapissa oli paikoin jopa harvinaisen lämmintä. Ilmatieteen laitoksen mukaan näin lämmin syksy toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa