Tähänastinen maskipakko Ranskassa laajenee sisätiloista nyt myös ulkoilmaan siitäkin huolimatta, että maata koettelee parhaillaan ankara helleaalto. Maskipakko ulkona koskee yhteensä noin tuhatta paikkakuntaa. Kesäloma-aikana tapahtunut koronatartuntojen lisääntyminen ja toisen aallon uhka otetaan maassa vakavasti. Presidentti Emmanuel Macron puhuu tiistai-iltana televisiossa.
Koronavirus ei ole ikävä kyllä todellakaan lomaillut. Se on saatu nyt huomata huolestuneena myös Ranskassa, jossa viruskäyrä oli pysynyt tasaisena pitkään rajoitusten löysäämisen jälkeenkin. Alusta alkaenhan rajoitukset ovat olleet paljon tiukempia kuin Suomessa.
Selvittyään suurimmasta koettelemuksestaan, 55 vuorokautta kestäneestä lähes täydellisestä eristäytymisestä, ranskalaiset jaksoivat jatkaa vielä pitkään tiukalla linjalla turvaohjeita noudattaen.
Sakko lisäsi kuuliaisuutta
Ahkera käsienpesu, metrin turvavälit ja kasvosuojain liikennevälineissä ja kaupoissa olivat iskostuneet hyvin kaikkien mieleen, eikä niiden kanssa kauheasti hötkyilty. Tosin 135 euron sakko maskin puuttumisesta julkisissa liikennevälineissä oli omiaan lisäämään kuuliaisuutta, samoin poliisin valppaus heti, jos jossakin parveili porukkaa sallittua enemmän.
Turvavälien kanssa tuskailleet kahvilat ja ravintolat saivat luvan levittäytyä aina katutilaan asti, jotta sääntöjen noudattaminen onnistui. Autoilijat vähän jupisivat, mutta yllättävän tyynesti muuten uppiniskaiset ranskalaiset hyväksyivät kaikki määräykset.
Ranskassa käytössä ovat alusta alkaen olleet todellakin määräykset sakkoineen, eivät siis pelkät suositukset – puhumattakaan, että olisi tyydytty vain "tutkimaan ja harkitsemaan" tilannetta "oikea-aikaisesti ja herkällä korvalla" niin kuin eräässä onnekseen harvaan asutussa, meren takana sijaitsevassa syrjäisessä Euroopan maassa.
Kaiken lisäksi uusi pääministeri, maakuntien mies Jean Castex, sekä sisäministeri Gérald Darmanin ovat jalkautuneet eri puolille maata kertomaan kansalle uusista määräyksistä ja niiden tarpeellisuudesta.
Lomavaihde muutti tilanteen
Kaikki menikin pitkään hienosti. Viruskäyrä muuttui nousevasta vaakasuoraksi ja tilanne oli hallinnassa.
Kunnes kansallispäivän jälkeen heinäkuun puolivälissä ranskalaiset lähtivät lomalle sankoin joukoin ja panivat samalla lomavaihteen päälle – ehkä juuri hyväksi mielletyn virustilanteen tuudittamina.
Kun yökerhojen ovet pysyivät yhä kiinni, kauan tosi tiukkoja oloja kestäneet kansalaiset villiintyivät ja alkoivat tanssia kahviloissa turvaväleistä enää välittämättä.
Kahvilanpitäjät olivat helisemässä, sillä aiemmin niin tottelevaiset asiakkaat eivät yhtäkkiä uskoneet mitään määräyksiä.
– Hei, me olemme nyt olemme lomalla, myös kaikista määräyksistä! panivat asiakkaat vastaan.
Moni kahvila sai kuukausien tai jopa puolen vuoden sulkemismääräyksen juuri, kun ne alkoivat vähän päästä jaloilleen kevään jälkeen.
Tilanne repesi hallitsemattomaksi
Mutta kun heinäkuu vaihtui elokuuksi ranskalaisten varsinaiseksi lomakuukaudeksi, repesi tilanne täysin hallitsemattomaksi tunnetusti yötä päivää juhlivassa Saint Tropez’ssa. Sinne jetset on tottunut tulemaan huvipursillaan ja helikoptereillaan ilman mitään rajoituksia.
Sen lukuisat hiekkarannat baareineen kansoittuivat hetkessä ja legendaarinen vanha satama huvipursineen ja kahviloineen muuttui kuumassa Rivieran yössä valtavaksi biletyspaikaksi tähtitaivaan alla.
Viime viikonlopun aikana levinneet kuvat Saint Tropez’n öistä saivat kyllä kaikki kauhistumaan, mutta tilanne alkoi olla hallitsematon muuallakin.
Maskipakko tulee ulkoilmaan
Viruskäyrä lähti hienoiseen nousuun, tartuntaryppäitä alkoi taas esiintyä, tällä kertaa pääasiassa alle 40-vuotiaiden keskuudessa. Ja nyt maskipolitiikka muuttuu yhä tiukemmaksi.
Maskipakko laajenee ulkoilmaan, osassa kaupungeista kaikille kaduille ja toreille, osassa määrättyihin osiin kaupunkia.
Nyt joutuvat Saint Tropez’nkin seurapiirit vetämään kasvomaskit päälle ja istumaan kiltisti kahvilantuolissa tai huvipurtensa kannella.
Läheisessä Marseillessa on niin ikään maskipakko sen turistien suosimassa vanhassa satamassa ja kahdessa muussa keskeisessä kaupunginosassa, joissa yöllä kuhisee.
Marseillen elämäntapaa kuvastaa hyvin maskipakko, joka alkaa iltakymmeneltä ja päättyy aamunkoitossa kello neljä. Nizzassa osa keskustan kaduista on "maskipakkokatuja", joukossa suosittu rantabulevardi. Ensi viikolla ulkona pidettävä maski tulee pakolliseksi myös Pariisissa ja Suur-Pariisin alueella.
Maskipakko ulkona on tai tulee voimaan yhteensä tuhannella paikkakunnalla eri puolilla maata. Asiasta päättävät prefektyyrit alueellaan vallitsevan koronatilanteen mukaan. Pariisin pormestari Anne Hidalgo pyysi asiasta päätöstä prefektiltä jo viime viikolla, mutta laajennettu maskipakko otetaan voimaan myös Pariisia ympäröivissä kaupungeissa yhtä aikaa ensi viikolla.
Ongelmallisimmilla alueilla on maskipakko
Tähän asti maskipakko on koskenut kaikkialla julkisia liikennevälineitä, takseja, kauppoja, kirjastoja, museoita, kahviloita, baareja, ravintoloita (paitsi syödessä) sekä lentokenttiä ja lentokoneita.
Nyt ulkotilojen maskipakko määräytyy sen mukaan, mitkä osat kaupunkia ovat ongelmallisia, millä kaduilla hengaillaan sankoin joukoin tai missä vilkkaat kadut ovat niin kapeat, etteivät turvavälit toteudu.
Pariisissa ongelmallisin on ollut nuorison suosiman Saint Martinin kanavan alue vesireitin molemmin puolin, samoin Seinen rannat. Pariisin tartuntatilanne on hallinnassa, mutta tartuntoja on kuitenkin kaksi kertaa enemmän kuin muualla maassa.
Pian huvipursisatamassa nähdään muodikkaita maskeja
Toista aaltoa pelätään ja siihen varaudutaan. Suojavarustustilannetta ollaan parhaillaan tarkistamassa.
Kahviloita ja ravintoloita kehotetaan ottamaan ylös asiakkaiden yhteystiedot siltä varalta, että paljastuu, että paikalla on ollut joku tartunnan saanut henkilö.
Ranskan hallituksen asettaman tiedekomitean arvion mukaan viruksen leviäminen ulkona on 20 kertaa epätodennäköisempää kuin sisätiloissa, mutta koska kasvomaski ei ole vaarallinen ja sen suoja voi olla ratkaiseva joissakin tilanteissa, komitea suosittelee sen käytön laajentamista.
Keväällä Ranskan entinen ulkoministeri Dominique Douste-Blazy kertoi, miten tekoälylle oli syötetty kaikki yleistä maskinkäyttöä koskevat tiedot:
– Jos kaikki, toistan kaikki, pitäisivät kasvomaskeja, 95 prosenttia tartunnoista vältettäisiin, oli tekoäly tulostanut.
Nähtäväksi jää, kuinka hienoja ja muodikkaita kasvomaskeja alkaa tyylikkään Saint Tropez’n huvipursisatamaan ilmestyä.