Heliskosken päävalmentajaura karsintatasolla päättyi

Päävalmentaja Jyrki Heliskoski sanoi Suomen jalkapallomaajoukkueessa olleen melkoinen kursimisen maku loukkaantumisten takia MM-karsinnan päätteeksi, kun Tshekki oli voittanut Suomen 3-0.

- Olemme omalla paikallamme Tshekin ja Romanian takana välimaastossa Makedonian edellä eli neljännen korin joukkue. Tavoite on nousta edelliseen ryhmään, että karsinnoissa olisi yksi vähän helpompi joukkue.

- Nyt pelasimme Romaniaa ja Tshekkiä vastaan heikommin kuin vieraissa. Se johtui kyllä siitä, että yhteispelin puute näkyi joukkueen muutoksina. Ei ole pelattu yhdessä, joten näiden pelien perusteella ei voi paljon verrata, Heliskoski sanoi.

Hyvänä puolena hän näki, että tästä syystä monet kokemattomat pelaajat ovat saaneet kokemusta ja yhdenkin lisäpelin tuomana se on merkinnyt 20-30 prosenttia karsintapelirutiinia lisää.

- Teemu Tainiokin on kokemuksestaan huolimatta pelannut vain alle 20 karsintapeliä. Hänelle ei lisäprosentti nouse enää kovin suureksi, mutta hän oli tänään erinomainen. Myös 'Köpi' Kallio osoitti pelillään olevansa hyvä tulokas puolustajan tontilla, päävalmentaja kehui.

Pekka Lagerblom jouduttiin vaihtamaan akillesjänteen annettua merkkejä kipeytymisestä. Heliskosken mielestä hän on hyvä tyyppi ja kaipaa hieman rauhoittumista. Tämä hienoinen rauhattomuus voi "Jyrän" mukaan johtua pelaamisesta todella kovassa joukkueessa (Werder Bremen) ja peliajan puutteesta.

Jo ottelun alussa jouduttiin vaihtamaan pois Janne Saarinen, jolla muljahti nilkka. Mikael Forssell puolestaan omasta pyynnöstään jäi pois aloituksesta. Myös Birminghamin valmentaja Steve Bruce oli puhelimessa ilmoittanut, ettei "Miklu" ole pelikunnossa.

- Meillä on tärkeätä, että emme aiheuta seuran omaisuudelle pitkiä taukoja. Siksi Forssell sai harjoitella koko yhdessäolon ajan puoliksi omaa ohjelmaa ja oli vain puoliksi mukana yhteistreeneissä.

Hyvä yhdessäolo

Heliskosken mukaan Suomen joukkueen ilmapiiri oli koko ajan hyvä ja kehittyi vain parempaan, kun johtavat pelaajat näkivät, että joukkueessa tehtiin oikeita toimenpiteitä.

Kokeneista pelaajista saivat nyt pelimahdollisuudet seurassaan ADO Haagissa paljon peliaikaa saanut Joonas Kolkka ja Jonatan Johansson, jonka ongelma Heliskosken mukaan on siinä, että Charltonissa pelaamaan päässeet ovat selviytyneet roolistaan onnistuneesti.

Aamupäivällä Heliskoski oli puhelimessa keskustellut seuraajansa Roy Hodgsonin kanssa ja uskoo yhteistyön alkavan sillä tavalla, että matkustaa Stavangeriin tapaamaan tätä työpaikalleen.

- On helpompi, että minä menen sinne. Voimme yhdessä keskustella,ketkä pelaajat häntä erityisesti tähänastisen näkemänsä perusteella kiinnostavat. Joka tapauksessa Hodgson tulee seuraavan kerran Helsinkiin 12. marraskuuta maaotteluun Suomi-Viro, ja tapaaminen täytyy ajoittaa jo aiemmaksi.

Heliskoski selvisi omasta mielestään kohtuullisesti viidestä MM-karsintapelistä, vaikka saldo oli 2-1-2.

- Olin sanonut, että tavoite on voittaa jokainen ottelu, mutta se ei nyt toteutunut. Yhdessäoloa on ollut runsaan 50 vuorokauden aikana viiden ottelun ja niihin valmistautumisen verran.

- Tämä on ollut kuin Linnanmäen vuoristorataa ja kieltämättä värikästä varsinkin viimeinen viikko, Heliskoski kiteytti.

- Me voimme pärjätä paremmin vasta sitten, kun Tshekin tavoin pelaajat tuntevat toisensa niin hyvin, että voivat syöttää paikkaan, johon tietävät kanssapelaajan siirtyvän.

Tshekki selvitti eräpallon

Voittajajoukkueen valmentaja Karel Brückner sanoi joukkueensa valmistautuneen taktisesti 95-prosenttisesti miettimällä vain omaa peliä.

- Suomi on hyvä joukkue. Olimme hermostuneita, kun oli pakko voittaa. Nopea 1-0 hieman rauhoitti, mutta helpottuneita saatoimme olla vasta toisella jaksolla, kun syntyi 2-0. Tämä oli kuin olisi voitettu ensimmäinen eräpallo, mutta kaksi ratkaisupalloa on vielä voitettava jatkokarsinnoissa.

- Päätimme jo Hollannissa tappion 0-2 jälkeen, ettei Milan Baros pelaa Suomessa, koska hänet täytyy säästää jatkopeleihin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat