5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl sokeria
2½ tl leivinjauhetta
2½ tl vaniljasokeria
2½ dl kermaa
3 kananmunaa
150 g juoksevaa margariinia (pullo)
1 dl appelsiinituoremehua
Leivitykseen:
rasvaa
korppujauhoja
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia, sulata ja jäähdytä tällöin rasva ensin. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n. 1,8 l) ja paista 175 asteisen uunin alimmalla tasolla 50-60 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vähintään 10 minuuttia ennen kumoamista. Kakkutaikinasta voi valmistaa myös muffinseja: jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla 15 - 20 min.
Muunteluvinkkejä
Jätä laittamatta peruskahvikakun taikinaan 1 dl tuoremehua ja laita tilalle taikinan sekaan haluamasi kakun alla olevat aineet.
Tiikerikakku
Ota taikinasta (jossa tuoremehu mukana) 1/3 erilleen ja sekoita siihen hyvin 3 rkl vahvaa kaakaojauhetta ja 3 rkl appelsiinimehua. Laita vuokaan ensin vaalea taikinakerros, sitten tumma ja päälle vaalea. Paina taikinaa keskeltä alaspäin, niin että taikinaan tulee raitoja.
Suklaakakku
1 dl vahvaa kahvia (tuoremehun tilalle)
3 rkl vahvaa kaakaojauhetta
100 g tummaa suklaata hienonnettuna
Kirsikkakakku
1 dl säilykekirsikkatölkin lientä (tuoremehun tilalle)
n.150 g säilykekirsikkoja pilkottuna hienoksi
1 dl kookoshiutaleita
Aprikoosikakku
1 dl aprikoosimarmeladia (tuoremehun tilalle)
100 g kuivattuja aprikooseja pilkottuna hienoksi
Rusinakakku
1 dl kivennäisvettä (tuoremehun tilalle)
1 rkl kardemummaa
1 dl rusinoita
Ananaskakku
1½ dl ananasmurskaa (tuoremehun tilalle)
1 dl mantelirouhetta
Kardemummakakku
1 dl kivennäisvettä (tuoremehun tilalle)
1 rkl kardemummaa
Arja Savela