Helsingin kaupungin apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) kiistää ammattiliitto Tehyn väitteet hoitoalan palkkakartellista Helsingissä.
Sazonov pitää Tehy ry:n puheenjohtajan Millariikka Rytkösen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa esittämiä väitteitä hoitoalan palkkakartellista ylimitoitettuina.
– Pidän Rytkösen esittämiä syytöksiä älyttöminä ja yliviritettyinä. Hän puhuu kartellista ja jonkinnäköisestä systemaattisesta työntekijöiden siirtymisen blokkaamisesta. Tässä Rytkönen kyllä laukoo aika kovaa ja kokonaiskuvaa hämärtäen.
Rytkösen mukaan Helsingin kaupunki sekä Terveystalo, Mehiläinen ja Pihlajalinna ovat sopineet, että yritykset eivät rekrytoi kaupungille työskenteleviä hoitajia.
Sazonovin mukaan Helsingin kaupunki ei aseta henkilökunnalleen rajoitteita toisen työnantajan palvelukseen siirtymisestä.
– Tällaista toimintatapaa, jossa se estettäisiin, ei ole. On mahdollisuus siirtyä uusiin tehtäviin, jos näin haluaa.
Lue lisää: Tällaiset vastaukset saivat Tehyn epäilemään palkkakartellia – johtava lakimies kertoo MTV:lle isojen terveysyritysten viestien sisällöstä
Sazanov kuitenkin myöntää, että kaupunki on joissakin tekemissään ostopalvelusopimuksissa halunnut vaikuttaa siihen, etteivät kaupungin työntekijät siirtyisi yksityisen yrityksen palvelukseen tekemään työtä, jota Helsingin kaupunki ostaa.
Esimerkiksi kaupungin koronarokottajien ei ole haluttu siirtyvän yksityiselle puolelle tuottamaan rokotuspalvelua, josta kaupunki maksaa yrityksille.
– Tilanteessa, jossa Helsinki hankkii lisäostoilla lisäpalveluita ja lisää henkilökuntaa, ei tietenkään ole ollut mieltä siinä, että henkilö välittömästi siirtyy suoraan tuottamaan palveluita Helsingin kaupungille mutta yksityisen yrityksen kautta.
Työntekijän rekrytoimista uusiin töihin on tällaisissa tapauksissa rajoitettu tyypillisesti 3–6 kuukauden ajan. Sazonov korostaa, että tämä perustuu kaupungin ja yritysten välisiin sopimuksiin, ei hoitajien kanssa solmittuihin työsopimuksiin.
– Joitakin pistemäisiä yksittäisiin palveluostoihin liittyviä tilanteita on, joissa sitten toimitaan kulloinkin palveluntuottajalle asetetun sopimuksen mukaisesti.
Terveyspalveluyritys Mehiläinen kertoo MTV Uutisille, että sillä on Helsingin kaupungin kanssa useita ostopalvelusopimuksia, joista osa kieltää Helsingin kaupungin työntekijöiden suorarekrytoinnin.
Terveystalo ja Pihlajalinna eivät asiaa kirjallisissa vastauksissaan suoraan myönnä.
Lue lisää: Näin terveysyritykset vastaavat Tehyn rajuun syytökseen palkkakartellista: "Oudoksumme tällaista toimintatapaa vahvasti"
"Tilanteita käydään läpi tällä hetkellä"
Sazonov ei osaa sanoa tarkkaan, kuinka laajasti kyseisen kaltaisia sopimuksia on tehty.
– Niitä ei valtavasti ole. Monet liittyvät esimerkiksi koronan hoitoon liittyviin tilanteisiin. Näitä tilanteita käydään läpi tällä hetkellä.
Sazonovin mukaan kaupunki neuvottelee asiasta myös Tehyn kanssa.
– Meillä sosiaali- ja terveystoimiala on avannut keskustelun Tehyn kanssa niin että tämä asia voidaan käydä järkevästi ja asiallisesti, asiapohjaisesti läpi. Kummeksun Millariikka Rytkösen tyyliä avata tämä keskustelu räyhäköillä, yliviritetyillä syytöksillä julkisuuden kautta.
– Sote-toimiala on yli kahden miljardin kokonaisuus Helsingin kaupungissa, jolloin totta kai on hyvä, että nyt katsotaan läpi ja käydään myös Tehyn kanssa yhdessä läpi tätä tilannetta.