Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista – pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan

Poliisi kuvitus AOP 1
Tomi Natri /All Over Press
Julkaistu 22.11.2019 11:39

MTV UUTISET – STT

Helsingin poliisille on tehty useita sellaisia tutkintapyyntöjä, jotka koskevat julkaisuajankohdaltaan vanhoja tv-sarjoja. Niissä pyydetään tutkimaan mahdollista kiihottamista kansanryhmää vastaan, poliisista kerrotaan STT:lle.

Poliisin mukaan tutkintapyyntöjen takia poliisissa on käynnistetty esitutkintalain mukainen esiselvitys. Asian ollessa vielä keskeneräinen, poliisi ei kerro, mihin julkaisuihin tai keihin henkilöihin tutkintapyynnöt on kohdistettu.

Vanhojen kulttuurituotteiden tai kirjoitusten rikollisuuden arvioiminen nykylainsäädännön valossa on herättänyt keskustelua sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen avasi marraskuun alussa poliisin jo sulkeman tutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) homoseksuaalisuutta koskevasta vanhasta kirjoituksesta.

Räsäsen teksti koski Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemaa kannanottoa, jossa hän muun muassa väittää, että nykyinen seksuaalikasvatus yhdistettynä homoseksuaalisuuden hyväksyntään saattaa avata väylän seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Pirkka-Pekka Petelius pahoitteli saamelaisten herjaamista

Pirkka-Pekka Petelius on hiljattain pyytänyt anteeksi 1980- ja 1990-luvulla tekemiään tv-sarjoja, joissa saamelaisia on kuvattu syrjivällä ja vääristelevällä tavalla.

Peteliuksen mukaan sketsit olivat oman aikansa tuotteita, eikä hän tänä päivänä allekirjoita niitä.

Sama tutkinnanjohtaja kuin Räsäsen pamfletissa

Tv-ohjelmien tutkinnassa esiselvityksestä vastaavaksi tutkinnanjohtajaksi on nimetty Helsingin poliisin rikoskomisario Markku Silén. Hän on sama mies, joka päätyi aiemmin tänä syksynä siihen, ettei Räsäsen pamfletissa ole syytä epäillä rikosta.

Silén perusteli pitkää ja pohdiskelevaa syyskuista päätöstään muun muassa sillä, että Räsäsen pamfletti on konservatiivinen, kirkkopoliittinen ja hengellisesti motivoitunut puheenvuoro, joka käsittelee suomalaisen yhteiskunnan tilaa 2000-luvun alussa.

– Räsänen on kirjoittanut pamflettinsa sellaisesta positiosta, josta katsottuna konservatiivisen kristillisen arvomaailman vaikutus suomalaiseen yhteiskuntapolitiikkaan on ohenemassa, hän perusteli päätöstä.

Silénin mukaan päätöksenteossa oli kyse muun muassa siitä, missä määrin uskovainen henkilö tai uskonnollinen yhteisö voi esittää omaan uskonnolliseen vakaumukseensa palautuvia moraalisävytteisiä tulkintoja yhteiskunnassa vallitsevista perhearvoista.

– Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava, Silén päätteli.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen kuitenkin määräsi tutkinnan avattavaksi ja perusteli sitä sillä, että on punninnut keskenään sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi.

STT ei ole tavoittanut Siléniä kommentoimaan sitä, miten valtakunnansyyttäjän päätös mahdollisesti vaikuttaa poliisin punnintaan arvioitaessa vanhojen nykymoraalikäsityksen valossa loukkaavien kulttuurituotteiden laillisuutta.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi