Jos kaavapäätökset etenevät suunnitellusti, Helsinki Gardenin rakentaminen alkaa jo ensi vuonna. HIFK joutuu joka tapauksessa etsimään väliaikaisen paikan kotipeleillään rakennusprojektin aikana.
Kuvan videolla Timo Everin haastattelu.
Helsinki Gardenin 700 miljoonan euron arvoiseksi budjetoitu jättihanke nytkähti eteenpäin, kun rakentajaksi valikoitui YIT. Kaavapäätökset ja valitusprosessit vievät aikansa, mutta hankkeen johtaja Timo Everi sanoo, että tavoitteena on rakennustöiden aloittaminen jo ensi vuonna.
– Aikataulusuunnitelmat ovat vielä liikkuvat. Sitten kun alkaa rakentaminen, alamme miettiä, milloin kiekko pudotetaan jäähän, Everi sanoi MTV Sportille.
Helsinki Gardenin asemakaavaluonnos on ollut esillä kaupunkilaisten kommentoitavana. Kaavaprosessissa jokainen valitus pitää ottaa huomioon, mikä viivästyttää hankkeita.
– Asiat eivät ole välttämättä meidän käsissä, koska poliittinen päätöksenteko ratkaisee, Everi muistuttaa.
YIT:n kaupunkikehitysjohtaja Juha Kostiainen sanoo, että itse rakentaminen vie 3–4 vuotta. Hän kuvaili kokonaisuutta vaativaksi ja vertaili Helsinki Gardenia hankkeena Pasilan Triplaan, jossa on ensin kaivettu syvälle ja aloitettu sen jälkeen rakentaminen.
– Vaiheistus ja tekniset ratkaisut vaikuttavat rakentamisajan pituuteen. Logistiikka ja mahdolliset kustannusnousut aiheuttavat päänvaivaa, Kostiainen sanoo.
(Juttu jatkuu kuvan alla.)
HIFK etsii korvaavaa hallia
Vaikka Helsinki Garden on paljon muutakin kuin urheiluareena ja HIFK:n kotihalli, vaikutus SM-liigaseuran arkeen on iso juonne kokonaistarinassa. Vaikka Helsinki Gardenia ei rakenneta suoraan vanhan hallin päälle, työt haittaavat niin paljon esimerkiksi liikennettä, että liigaotteluiden järjestäminen on mahdotonta.
Everin mukaan HIFK joutuu etsimään jossain vaiheessa projektia joka tapauksessa uuden väliaikaisen "kodin". Hän sanoo, että Espoon Metro Areena on yksi vaihtoehto. Hartwall Areena ei tule kysymykseen.
– Aikatauluun on pakko palata myöhemmin, Everi sanoi.
Vanha "Nordis" ei kuitenkaan joudu heitteille, vaan se saa uuden elämän. Tätä nykyä Helsingin kaupungin omistama halli remontoidaan ja liitetään osaksi kokonaisuutta. Esimerkiksi Helsinki Seagulls pelaa vastaisuudessa kotipelinsä Helsingin jäähallissa.
(Juttu jatkuu kuvan alla.)
"Ihmiset eivät halua jonotttaa"
Jättihanke kustannetaan kiintöistösijoittajien varoilla, eikä Helsingin kaupunki ole tulossa mukaan.
Iso palvelukokonaisuus ei elä SM-liigan peleillä eikä edes pelkästään urheilutapahtumille. Sen takia hallin tilojen muunneltavuus on iso asia.
Kostiaisen mukaan kulttuuritapahtumasta pitää vaihtaa urheiluun ja päinvastoin vuorokaudessa.
– Olemme etsineet esimerkkejä maailmalta. Vaatimukset kovenevat, eivätkä ihmiset halua jonottaa. Panostamme siihen, että kaikki on sujuvaa ja helposti tavoiteltavaa.
Miten kovalle rasitukselle joutuu yksittäisen urheilufanin rahapussi, kun puitteet ovat hienot?
– Asia menee toisinpäin. Kuluttajat äänestävät jaloillaan, jos palvelut ja tuotteet eivät kohtaa, Everi niittasi.