Koronan tuomat muutokset asuntomarkkinoille eivät pysäytä kaupungistumista ja hintojen reipasta nousua kasvukolmiossa, joka muodostuu Helsingin, Tampereen ja Turun sisälle, sanoo asuntolainoittaja Hypo.
Hypo arvioi, että koko maan tasolla asunnot kallistuvat tänä vuonna 2,5 prosenttia. Ensi vuonna hintojen nousu näyttäisi Hypon mukaan pysähtyvän.
Pääkaupunkiseudulla kehitys jatkuu omaan suuntaansa, sillä asuntojen ennakoidaan kallistuvan tänä vuonna viisi ja ensi vuonna kolme prosenttia.
Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan kasvukolmion vetovoiman voi kiteyttää kolmen k-kirjaimen avulla.
– Korona, kaupungistuminen ja korot. Korona on jättänyt monelle lisää rahaa taskuun, kun ei ole voinut matkailla tai kuluttaa palveluihin.
– Toisaalta korot ovat laskeneet matalimmalle tasolle koskaan Suomen historiassa, mikä tarkoittaa sitä, että arvokkaampien alueiden asuntoihin on varaa. Kaupungistuminen kohdistaa kysyntää erityisesti kasvukolmioon.
"Tämä on paradoksi"
Helsingissä puolestaan on nähty erikoinen ilmiö, sillä pääkaupungin asukasluku on laskenut maltillisesti, mutta asuntojen hinnat ovat silti nousseet.
– Tämä on paradoksi, mitä meillä ei ole aikaisemmin nähty, sanoo Brotherus.
Yleensä kun kunnan väkiluku laskee, myös asuntojen hinnat laskevat.
– Nyt meillä on poikkeuksellinen tilanne, jossa erityisesti suurituloiset ostavat suurempia asuntoja ja asuvat väljemmin. Lisäksi meillä on ilmiö, jossa ytimestä (keskustasta) hankitaan kakkoskoteja. Sinne ei välttämättä kirjauduta asumaan, jolloin näyttää, että siellä ollaan tyhjillään ja väkiluku tämän takia laskee.
Osaltaan ilmiötä selittää Brotheruksen mukaan myös se, että vuokra-asunnoissa on aiempaa enemmän tyhjäkäyttöä. Tämä myös pienentää väkilukua.
Katso pääkuvan videolta, miten asuntojen hinnoille käy, kun korona loppuu.