Nuoren miehen pitkä tuomio murhan yrityksestä kaatui hovioikeudessa.
16-vuotias tekijä oli vuoden 2016 maaliskuussa osallistunut Limingan koulutuskeskuksessa tapaamiseen, jossa oli läsnä tämän sosiaalityöntekijä. Sosiaalityöntekijän kanta nuoren sijoituspaikasta ei päätöksen kohdetta miellyttänyt, joten hän totesi tappavansa naisen.
Kun naista saatettiin ulos huoneesta oli nuori yllättäen hyökännyt takaapäin tämän kimppuun puristamalla tätä kurkusta kaksin käsin.
Ote irtosi, kun muut paikalla olleet henkilöt olivat tarttuneet voimallisesti nuoren käsistä kiinni. Tässä yhteydessä naisen pää kolahti johonkin kovaan.
Myös aiempia uhkauksia
Nuori oli uhkaillut naista jo aiemmin tappamisella, ja seuraamalla tätä selvittänyt tämän perheen kodin sijainnin.
Nuoren oman kertoman mukaan "tapan sut" -lausahdus on kuitenkin nuorten yleisesti käyttämää kieltä, joka ei tarkoita todellista uhkausta, vaan kertoo lausujan vihaisuudesta.
Tyttö kertoi hänellä menneen tilanteessa hermot, koska hän koki sosiaalityöntekijän tehneen työnsä huonosti.
Uhri joutui sairaslomalle
Uhrille diagnosoitiin posttraumaattinen stressireaktio tapahtuman jälkeen, ja tapahtunut aiheutti hänelle unihäiriöitä, pelkotiloja ja työkyvyn alenemisen. Hän joutui tapahtuman johdosta sairaslomalle.
Käräjäoikeus oli katsonut asiassa olleen kyse murhan yrityksestä nuorena henkilönä, ja nuori tuomittiin 5 vuoden 8 kuukauden vankeuteen.
Murhasyytteet nurin
Turun hovioikeus katsoi asian kuitenkin toisin, ja hylkäsi syytteen murhan yrityksestä. Oikeuden mukaan tilanteessa ei syntynyt konkreettista vaaraa murhan tai tapon tunnusmerkistön täyttymisestä.
– Tämä tilanne ja tapahtumainkulusta käräjäoikeuden tuomioon kirjattu selvitys osoittavat, että henkirikoksen toteuttaminen on ollut käytännössä mahdotonta tai ainakin epätodennäköistä, tuomiossa todettiin.
Sen sijaan tekijä tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Rangaistus oli 8 kuukauden vankeusrangaistus, jossa oli otettu huomioon tämän aiempi rangaistuksensa toisesta teosta.
Lisäksi tekijä määrättiin korvaamaan uhrille 4000 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitata sekä 500 euroa henkisestä kärsimyksestä.