Hiiriä ja hiiren papanoita keittiössä, yksi ainoa vessa, peput pestiin leikkitilassa – moniongelmainen päiväkoti suljettiin viimein

Hajalan päiväkoti Salossa suljettiin heti aluehallintoviraston tarkastuskäynnin jälkeen.Lehtikuva ja Google
Julkaistu 09.11.2017 06:37

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Hajalan päiväkoti Salossa on jouduttu sulkemaan äkillisesti rakennuksessa ilmenneiden monien eri ongelmien takia. Päiväkodissa on ollut muun muassa tuholaisia ja hiiriä ja hiirenpapanoita on löytynyt keittiöstä, joka on samalla toiminut myös lasten leikkitilana.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki Hajalan päiväkotiin tarkastuskäynnin tiistaina. Tarkastuksen seurauksena päiväkoti päätettiin sulkea välittömästi. Päiväkodin lapsille on järjestetty hoitopaikat toisessa päiväkodissa, jonne he siirtyivät jo eilen aamulla.

Onko sinulla kokemuksia vastaavista ongelmista?

Tarhakokemuskysely

Kehittämispäällikkö Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoo, että päiväkodin ongelmat olivat moninaiset ja siellä oli muun muassa tuholaisia.

– Aikaisemmin oli rottia ja nyt hiiriä. Hiiriä oli saatu kiinni viime viikkoihin asti ja niiden papanoita oli tilassa, joka toimi sekä keittiönä että lasten leikkitilana, Peltola kertoo.

Vaipanvaihtopaikka leikkitilan yhteydessä

Iso ongelma oli myös tilat, joita ei oltu suunniteltu päiväkotikäyttöön.

– Yleensä päiväkodissa on toimintatiloja, jossa lapset ovat, ja erikseen pesu-, siivous-, keittiö- ja sosiaalitilat. Tässä päiväkodissa tilat oli kuitenkin yhdistelty niin, että yksi leikkitila oli sellainen, että siinä oli samassa vaipanvaihto ja pesupaikka. Tässä samassa pesupaikassa sekä pestiin kädet että hoidettiin vaipanvaihtoon liittyvät pesut, mutta käsiteltiin myös muun muassa lasten kuravaatteet.

Myöskään toimistoa ei päiväkodissa ollut erikseen, joten esimerkiksi vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan väliset keskustelut ja tapaamiset käytiin lasten leikkiessä vieressä.

– Yksityisyydensuoja ei toteutunut pesutapahtumissa eikä huoltajien kanssa asioidessa.

Keittiössä hiiriä ja papanoita

Tilanahtauden vuoksi myös keittiö, jossa hiiret erityisen hyvin viihtyivät, oli osa lasten päivittäistä leikkitilaa.

– Keittiötila, missä oli myös hiirenloukkuja ja kaikkein eniten hiirten jälkiä, toimi aktiivisesti lasten käyttötilana eli lapset leikkivät siellä koko ajan.

– Siellä oli myös yksi vessa ja 16 lasta, eli jonoja on varmasti syntynyt. Yleisesti ottaen päiväkodissa oli silminnähden hyvin ahdasta.

Ongelmia oli myös ilmanvaihdossa, jota tosin oli yritetty parantaa.

– Siellä oli sisäilmaongelmia. Ulkopuolisen tahon tekemät tutkimukset vahvistivat sen, mikä aistinvaraisestikin oli havaittavissa, että sisäilmanvaihto ei riittänyt ja ilma oli hyvin raskas hengittää.

Ongelmat tiedossa pitkään

Kehittämispäällikkö Ulla Peltolan mukaan ainakin osa ongelmista oli olemassa jo silloin, kun päiväkoti otettiin käyttöön vuosia sitten.

– Yleensä aina ennen kuin tällainen toiminta aloitetaan, käydään läpi, että tilat soveltuvat tarkoitettuun käyttöön. Tässä tapauksessa niin ei ollut käynyt, eli vahinko oli tapahtunut jo 10 vuotta sitten.

Puutteita ja vikoja on ollut tiedossa jo pidempään ja niitä on vuosien varrella yritetty korjata mahdollisuuksien mukaan.

– Siellä oli tehty korjaavia toimia aikojen saatossa ja asiaan olivat puuttuneet useammatkin eri tahot. Kyseessä on 1900-luvun alusta oleva hyvin kaunis ja idyllinen vanha koulurakennus, jonka toisessa päässä toimii koulu ja toisessa päässä tämä päiväkoti.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston tietoon päiväkodin ongelmat tulivat 30. lokakuuta. Sen jälkeen AVI hankki kirjallisia selvityksiä, joiden perusteella päädyttiin tiistaina tehtyyn tarkastuskäyntiin.

– Selvitysten mukaan muut viranomaiset ovat olleet aiemmin liikkeellä, viimeisimpänä kohteen on tarkastanut kaksi kertaa Salon kaupungin ympäristöterveydenhuolto tämän vuoden aikana. Erilaisia toimia on tehty ja viranomaiset ovat kiinnittäneet puutteisiin huomiota jo aikaisemmi, AVI:n Peltola kertoo.

Samassa rakennuksessa toimivan koulun osalta ei Peltolan tietoon ole tullut tietoa sen toimintaa uhkaavista puutteista.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa