En käytä enää tuotteita joissa on hiivaa, mistä saisin nostatusainetta ja voiko sen todellakin korvata hiivan esim. pullataikinassa? Marjo
Hei Marjo!
Hiivan korvaaminen on mahdollista leivinjauheella. Taikinoissa joissa on happamuutta hiivan voi korvata soodalla. Ne eivät luo taikinoihin kuitenkaan aivan samaa rakennetta ja makua, kuin hiivalla leivottu taikinaan syntyy. Myös luonnollinen käyminen kohottaa jonkun verran taikinaa, esim. ruistaikinassa.
Mikäli siis et käytä hiivaa, reseptejä on muunneltava. Ensinnäkin siten, että neste on kylmää, eikä kädenlämpöistä, kuten hiivalla tehtäessä. Leivinjauhetta käytetään n. 2-3 tl korvaamaan 30-50 g hiivaa eli n. 3 dl:n nesteeseen tehtävään hiivataikinaan tarvitaan tuo määrä. Mikäli taikina on hapan, esim. piimää/jogurttia sisältävä taikina, voi käyttää soodaa, mutta puolet vähemmän kuin hiivaa (1-1½ tl).
Kohotusta ei tarvita eli leivonta on sikäli pikaleivontaa. "Leivinjauhekorvatut" leivonnaiset kannattaa syödä mahdollisimman pian, sillä ne kuivuvat hyvin nopeasti (paitsi jos niihin laittaa paljon rasvaa). Ohessa on pari esimerkkireseptiä.
Ystävällisin terveisin, Arja Savela
Pikapullat
16-20 kpl
- 100 g voita tai margariinia
- 1½ dl sokeria
- 1 kananmuna
- 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

